Na hlavný obsah

Pandemická situácia v Indii sa upokojuje, krajina začína opatrne rozvoľňovať

Opatrenia zaviedli úrady ešte v apríli.

Pandemická situácia v Indii sa upokojuje, krajina začína opatrne rozvoľňovať
Na snímke muž s dvomi ochrannými rúškami kupuje zeleninu na trhu v indickom Bengalúre. Foto: TASR/AP

V dvoch najväčších indických mestách sa v pondelok 7. júna začnú znovu otvárať podniky a obchody v rámci postupného rozvoľňovania koronavírusových opatrení v čase, keď počet prípadov nákazy covidom vytrvalo klesá.

Ako informovala agentúra AP, v indickej metropole Dillí začnú s istými obmedzeniami znovu fungovať nákupné centrá a trhoviská, rozbehne sa tiež metro, ktoré zatiaľ môže obnoviť prevádzku na polovicu svojej kapacity. V Bombaji sa čiastočne otvoria reštaurácie, kiná, obchody či posilňovne vo štvrtiach, kde počet infikovaných klesol pod päť percent populácie. Minulý týždeň úrady v Dillí umožnili obnovenie časti výroby a stavebných činností.

Prísne opatrenia India zaviedla v apríli, keď zažila hrozivý nárast počtu infikovaných, ktorý trval až do mája, a zaplnil lekárske strediská v mnohých častiach krajiny. Niektorí odborníci sa obávajú, že India začína rušiť obmedzenia príliš skoro. Panujú tiež obavy, že sa vírus ďalej nekontrolovane šíri v indických dedinách, kde je obmedzené testovanie aj zdravotná starostlivosť.

India, ktorá má viac ako 1,3 miliardy obyvateľov, zaznamenala počas vrcholu nákazy v máji viac ako 400 000 nových prípadov denne. V pondelok klesol počet nových infekcií na najnižší počet za posledné dva mesiace – 100 636 nových prípadov – čo zvýšilo celkový počet infikovaných v Indii na takmer 29 miliónov; úrady oficiálne uvádzajú takmer 350 000 obetí pandémie. Oba tieto údaje sa však považujú za hrubo podhodnotené.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet