Na hlavný obsah

Pápež František: Ak nebudeme konať, premrháme príležitosti, ktoré nám ukázala pandémia

Z krízy by sme mali vyjsť lepší, ako sme boli, vyzval.

Pápež František: Ak nebudeme konať, premrháme príležitosti, ktoré nám ukázala pandémia
Na ilustračnej snímke pápež František. Foto: TASR/AP

Pandémia koronavírusu poukázala na množstvo navzájom prepojených problémov a len zdôraznila oblasti, v ktorých sme aj pred ňou zlyhávali, povedal pápež František počas svojho príhovoru v utorok (15. 6.) na medzinárodnej konferencii Globsec v Bratislave. Účastníkov konferencie vyzval, aby hľadali novú globálnu víziu, ktorá bude víziou nádeje.

Pápež František sa k medzinárodnému fóru prihovoril prostredníctvo online prenosu a vystúpil hneď po otváracom príhovore slovenskej prezidentky Zuzany Čaputovej.

Nikto sa nezachráni sám

František zdôraznil, že z krízy nikdy nevyjdeme takí istí, akými sme boli pred ňou.„Vyjdeme z nej lepší alebo horší. Ale nikdy nie takí istí. Zhodnotenie toho, čo sme videli a zažili nás posúva smerom k tomu, aby sme sa stali lepšími. Využime túto chvíľu na to, aby sme sa posunuli vpred,“ vyzval medzinárodných účastníkov, ktorí sa stretli pod heslom „Obnovme svet k lepšiemu“.

Pandémia podľa neho ľudstvo prinútila čeliť množstvu dôležitých, navzájom prepojených, sociálnych, ekonomických, ekologických a politických problémov. Pripomenula tiež, že nikto sa nezachráni sám a v budovaní novej budúcnosti je potrebné uvedomovať si rovnocennú hodnotu každej ľudskej bytosti, nielen teoreticky, ale aj prakticky.

Svet sa nechal oklamať

Pápež vyzval na dôsledné zhodnotenie zlyhaní, ku ktorým došlo počas pandémie, ale aj pred ňou. „Kľúčové pri vytváraní nového modelu obnovy bude usilovať sa nielen o obnovenie toho, čo už bolo, ale aj opraviť veci, ktoré nefungovali ani predtým, ako prišla pandémia,“ podotkol.

Svet sa nechal oklamať falošným a arogantným pocitom bezpečia založenom na túžbe po profite a ziskoch, myslí sa hlava cirkvi. „Vidím model ekonomického a spoločenského života, ktorý je poznačený mnohými formami nerovnosti a sebectva, kde malá menšina svetovej populácie vlastní väčšinu z jeho bohatstva a neštíti sa vykorisťovať ľudí aj zdroje,“ dodal pápež s tým, že aktuálny spôsob života spôsobuje rast „ekologického dlhu“, ktorý budú znášať chudobní a budúce generácie.

Poukázal aj na nedostatočný záujem o ochranu životného prostredia. „Zvykli sme si konzumovať a ničiť podľa svojej vôle to, čo je vlastníctvom všetkých a musí to byť rešpektované,“ doplnil.

Účastníkom bratislavského Globsecu poprial, aby ich diskusie viedli k vytvoreniu modelu obnovy, ktorý „bude schopný vytvoriť inkluzívnejšie a udržateľnejšie riešenia, model rozvoja založený na pokojnom spolužití a harmónii s celým stvorením“.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko