Na hlavný obsah

SaS žiada Mikasa, aby zistil, kto je zodpovedný za zlé epidemické údaje pre ECDC

Zlyhanie jeho úradu pocítili mnohí Slováci.

SaS žiada Mikasa, aby zistil, kto je zodpovedný za zlé epidemické údaje pre ECDC
Na snímke hlavný hygienik SR Ján Mikas. Foto: TASR

Koaličná SaS sa obrátila na hlavného hygienika SR Jána Mikasa s výzvou, aby „dôsledne prešetril, kto je zodpovedný za zlé údaje o epidemickej situácii na Slovensku“. Strana to uviedla vo svojom štvrtkovom (3. 6.) vyhlásení.

Z dôvodu nesprávne zadávaných údajov o počte nových prípadov nákazy koronavírusom a počte vykonaných testov zaraďovalo Európske centrum pre prevenciu a kontrolu chorôb (ECDC) Slovensko opakovane medzi takzvané červené krajiny.

„Dokonca aj Česká republika nás evidovala ako červenú krajinu, čo zaznamenalo komplikácie pre našich občanov, hoci sme na tom boli z epidemického hľadiska lepšie ako naši susedia,“ podotkla predsedníčka Výboru NR SR pre zdravotníctvo Jana Bittó Cigániková (SaS). Aj Česká republika sa totiž pri tvorbe svojho národného cestovného semaforu riadi striktne údajmi zverejňovanými ECDC.

Strana hovorí o „fatálnom zlyhaní“

Za poskytovanie týchto údajov európskemu centru zodpovedá práve Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR, ktorý vedie Mikas. Strana ho preto žiada, aby za toto „fatálne zlyhanie“ vyvodil zodpovednosť. Zároveň upozorňuje, že nesprávne údaje o epidemickej situácii na Slovensku mali dosah na veľké množstvo slovenských obyvateľov.

„Aj z toho dôvodu požadujeme dôsledne prešetrenie a vyvodenie zodpovednosti voči tým, ktorí pochybili, aby sa už podobná chyba nezopakovala,“ uviedla Bittó Cigániková.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko