Na hlavný obsah

Slovensko sa bude uchádzať o členstvo vo Výkonnej rade UNESCO

Chce určovať programy a priority organizácie.

Slovensko sa bude uchádzať o členstvo vo Výkonnej rade UNESCO
Ivan Korčok počas rokovania s námestníkom generálnej riaditeľky UNESCO Sing Čchüom. Foto: MZVaEZ SR

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Ivan Korčok (nom. SaS) počas štvrtkového (10. 6.) rokovania s námestníkom generálnej riaditeľky UNESCO Sing Čchüom povedal, že Slovensko bude mať záujem kandidovať za člena Výkonnej rady Organizácie Spojených národov pre vzdelávanie, vedu a kultúru UNESCO na roky 2023 – 2027, uvádza sa v tlačovej správe ministerstva.

„Slovensko by sa tak v prípade zvolenia stalo jednou z 58 krajín, ktoré dohliadajú na chod organizácie a určujú smerovanie jej programov a priorít,“ zdôraznil šéf slovenskej diplomacie.

Výkonná rada UNESCO je hlavným rozhodovacím orgánom organizácie. Zaoberá sa aktuálnymi témami, akými sú podpora vedy, výskumu a inovácií, ochrana biodiverzity, globálne vzdelávanie, ľudské práva, sloboda tlače a bezpečnosť novinárov, etika umelej inteligencie, či ochrana kultúrneho a prírodného dedičstva.

Korčok zároveň pripomenul slovenskú kandidatúru do Medzivládneho výboru na ochranu nehmotného kultúrneho dedičstva v rokoch 2022 – 2026.

V rámci dvojdňovej návštevy Paríža sa šéf rezortu zahraničia zúčastnil na otvorení podujatia „Mesiac slovenskej kultúry vo Francúzsku: Bratislava – Paríž – Košice – Marseille“ a v sídle UNESCO inauguroval výstavu diel slovenských študentov z Akadémie umení v Banskej Bystrici, z Technickej univerzity v Košiciach a z Vysokej  školy výtvarných umení v Bratislave.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko