Na hlavný obsah

Španielsko: Vážne chorí pacienti už môžu požiadať o ukončenie svojho života

Ľudovci v ňom vidia porušenie práva na život.

Španielsko: Vážne chorí pacienti už môžu požiadať o ukončenie svojho života
Protestujúci proti eutanázii stoja pred budovou parlamentu v Madride. Na transparente sa píše "vláda smrti". Foto: TARS/AP

V Španielsku od piatka (25. 6.) začal platiť zákon o eutanázii, ktorý schválil tamojší parlament tento rok v marci. Španielsko sa tak stalo jednou z mála krajín na svete, ktorá povoľuje lekárom na žiadosť vážne chorého pacienta ukončiť jeho život, uviedla agentúra AFP.

Proti zákonu podali na ústavný súd sťažnosť konzervatívna Ľudová strana a krajne pravicové zoskupenie Vox. Súd ale odmietol pozastaviť účinnosť zákona dovtedy, kým nevyhodnotí, či je v súlade so španielskou ústavou.

Zákon však stanovuje pre výkon eutanázie prísne pravidlá. Umožní ju len španielskym občanom, rezidentom a osobám, ktoré preukázateľne žijú na španielskom území aspoň 12 mesiacov.

Problematická klauzula

O zákrok môžu požiadať len pacienti, ktorí trpia vážnou a nevyliečiteľnou chorobou alebo dlhotrvajúcimi a neznesiteľnými bolesťami. Musia byť ale pri plnom vedomí.

Podľa lekárov to môže komplikovať prístup k eutanázii u pacientov s niektorými neurologickými ochoreniami, u ktorých nebude jednoduché určiť, či spĺňajú túto požiadavku.

„Existujú napríklad osoby, ktoré majú rozsiahle výpadky pamäti, ale sú stále schopné robiť významné rozhodnutia,“ opísal denníku El País jednu z možných sporných situácií predseda spolku za dôstojnú smrť (DMD) Javier Velasco.

Schvaľovací proces

Pacient bude musieť požiadať o eutanáziu dvakrát. Lekári ho musia oboznámiť so zdravotným stavom a možnosťami liečby. Konečné slovo však budú mať dvaja komisári vymenovaní regionálnou posudkovou komisiou. Zákrok dostane zelenú, ak sa na ňom obaja zhodnú, inak ho bude prerokovávať celá komisia.

Schválenie zákona patrilo medzi ciele ľavicovej vlády vedenej premiérom Pedrom Sánchezom. Podľa vlády norma posilňuje práva a slobody pacientov. Ľudová strana a Vox si naopak myslia, že zákon porušuje právo na život. Zármutok nad nadobudnutím účinnosti zákona vyjadrili aj cirkevní hodnostári, napríklad madridský arcibiskup.

Podľa Velasca úrady nebudú nadobudnutím účinnosti zákona zavalené žiadosťami na vykonanie eutanázie. Odhaduje, že v Španielsku by mohlo využiť túto možnosť zhruba 4 200 ľudí ročne.

Eutanáziu doteraz v Európskej únii umožňovali len tri štáty – Belgicko, Luxembursko a Holandsko. Španielsko sa tak stalo už v poradí štvrtou krajinou EÚ, ktorá zlegalizovala eutanáziu.

V ďalších krajinách je legálna takzvaná asistovaná samovražda, pri ktorej pacient potrebuje pomoc inej osoby k ukončeniu života. Nemusí ísť len o lekára, ale akúkoľvek inú osobu. Takou krajinou je napríklad Švajčiarsko.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet