Na hlavný obsah

Starosta Kusý už nie je obvinený, do prípadu zasiahol generálny prokurátor

Obvinenie zo zneužívania právomoci je zrušené.

Starosta Kusý už nie je obvinený, do prípadu zasiahol generálny prokurátor
Na snímke uprostred starosta bratislavskej mestskej časti Nové Mesto Rudolf Kusý prichádza v sprievode polície na Okresný súd Bratislava III, kde sa rozhodne o jeho prípadnej väzbe. V Bratislava 4. októbra 2020. Foto: TASR

Starosta bratislavskej mestskej časti Nové Mesto Rudolf Kusý už nie je obvinený, informoval o tom v piatok (18. 6.) spolu so svojou právnou zástupkyňou Evou Mišíkovou. Uznesenie o jeho obvinení zo zneužívania právomoci verejného činiteľa zrušil generálny prokurátor Maroš Žilinka.

„Generálny prokurátor rozhodnutím z 21. mája vyhovel nášmu návrhu na zrušenie právoplatného uznesenia o vznesení obvinenia, ktoré sa týkalo troch skutkov a bolo právne kvalifikované ako zneužívanie právomoci verejného činiteľa v prísnejšej sadzbe,“ uviedla Mišíková.

Advokátka dodala, že už v sťažnosti proti uzneseniu súdu o vznesení obvinenia argumentovali tým, že neexistuje žiadny dôkaz, ktorý by nasvedčoval tomu, že starosta svoje právomoci zneužil. V tom im dal teraz za pravdu aj Žilinka.

Polícia Kusého obvinila a zadržala začiatkom minuloročného októbra. Obvinenie sa týkalo zamietnutia troch developerských projektov, ktoré boli podľa starostu v rozpore s územným plánom mestskej časti. Prokurátor pre Kusého v októbri navrhoval aj kolúznu a preventívnu väzbu, súd ale tento návrh zamietol.

Snažili sa ma zastrašiť, tvrdí Kusý

Generálny prokurátor teraz zároveň podľa starostu rozhodol o tom, že sa voči jeho osobe porušil zákon. „Mám za to, že polícia aj prokuratúra boli zneužité v prospech developerov,“ povedal Kusý a načrtol, že mohlo ísť o pokus developerov, ktorým chceli zastrašovať aj ďalších starostov a primátorov.

„Vnímam rozhodnutie generálneho prokurátora ako odkaz pre starostov a primátorov, že keď budú chrániť verejný záujem, tak sa nemusia báť trestného stíhania,“ reagoval Kusý. Skonštatoval, že chránil verejný záujem, a teda sa nedopustil žiadneho trestného činu, pre ktorý by mal byť trestne stíhaný.

Starosta Nového Mesta sa hneď po obvinení vzdal všetkých kompetencií v súvislosti so stavebným konaním a odovzdal ich vicestarostovi Stanislavovi Winklerovi. Keďže ten pred niekoľkými dňami požiadal o uvoľnenie z funkcie, kompetencie automaticky prechádzajú späť na Kusého.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny