Na hlavný obsah

Súdny proces pre zostrelenie malajzijského lietadla nad Ukrajinou ide do finále

Pri incidente prišlo v roku 2014 o život 298 ľudí.

Súdny proces pre zostrelenie malajzijského lietadla nad Ukrajinou ide do finále
Pohľad na zrekonštruovaný vrak malajzijského lietadla letu MH17 na vojenskej základni Gilze-Rijen na juhu Holandska. Foto: TASR/AP

Súdne konanie v Holandsku pre zostrelenie letu MH17 v lete 2014 nad východnou Ukrajinou vstúpilo v pondelok (7. 6.) do rozhodujúcej fázy. Prokuratúra začne s predvolávaním svedkov a predkladaním dôkazov. V neprítomnosti súdia troch Rusov a Ukrajinca ruskej národnosti.

V súdnej sieni dnes boli prítomní niektorí príbuzní obetí. „Je to pro nás veľmi tažké. Viete, dnes je prvý deň obžaloby,“ povedal agentúre AP Evert van Zijtveld, ktorého dcéra Frederique a syn Robert-Jan sa nachádzali na palube zostreleného civilného boeingu 777.

Súd bude posudzovať objemný spis so 65 000 stranami. Predseda súdu Hendrik Steenhuis v pondelok povedal, že tak bude robiť nestranne. „Budú tu prejedané nepríjemné veci,“ povedal ľuďom v súdnej sieni. „Ak to na vás bude príliš, máte možnosť sieň kedykoľvek opustiť,“ dodal.

Vyšetrovanie, ktoré trvalo takmer šesť rokov, vyústilo do obžalovania Igora Girkina, Sergeja Dubinského, Olega Pulatova a Leonida Charčenka. Okrem iného z vraždy. Žiadny z nich sa súdu nezúčastňuje, zastupovať sa necháva len Pulatov. Všetci sa pravdepodobne nachádzajú v Rusku. V prípade odsúdenia im hrozí až doživotné väzenie.

Od začiatku procesu v marci 2020 sa zatiaľ uskutočnili len predbežné výsluchy. S predkladaním dôkazov súdu začne prokuratúra podľa AP v utorok (8. 6.).

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet