Na hlavný obsah

Technologický magnát Bezos poletí do vesmíru

Plánovaný štart rakety je 20. júla.

Technologický magnát Bezos poletí do vesmíru
Na snímke raketa New Shepard spoločnosti Jeffa Bezosa Blue Origin. Foto: blueorigin.com

Zakladateľ Amazonu a zároveň najbohatší muž sveta Jeff Bezos poletí do vesmíru na palube lodi svojej firmy Blue Origin. Oznámil to v pondelok (7. 6.) prostredníctvom sociálnej siete.

Prelomový let rakety s názvom New Shepard naplánovali na 20. júla. Odlietať by sa malo z púšte v západnom Texase. Bezos tiež povedal, že let plánuje absolvovať spolu s bratom Markom.

„Už od piatich rokov snívam o tom, že raz pocestujem do vesmíru. Túto cestu podstúpim aj s mojím bratom 20. júla. Bude to najväčšie dobrodružstvo s mojím najlepším kamarátom,“ napísal Bezos na sociálnej sieti.

Do dražby o ďalšie miesto na prvom lete rakety New Shepard s ľudskou posádkou sa už podľa Blue Origin zapojilo vyše 5 000 ľudí z viac ako 100 krajín sveta. Ponuky záujemcov v prvej fáze aukcie nezverejnili, no v aktuálne prebiehajúcej druhej etape sa cena jednej letenky vyšplhala už na 2,8 milióna dolárov (cca 2,3 milióna eur). Dražba má vyvrcholiť v sobotu (12. 6.) klasickým spôsobom s účasťou záujemcov.

„Hodnota víťaznej ponuky bude darovaná nadácii Blue Origin Club for the Future, aby inšpirovala budúce generácie venovať sa kariére v oblasti prírodných vied a technológií a aby pomohla vynájsť budúcnosť života vo vesmíre,“ uvádza sa na oficiálnej stránke Blue Origin.

Nadchádzajúci let Bezosovej spoločnosti s ľudskou posádkou podľa televízie ABC News potrvá asi pol hodiny. Pôjde o takzvanú suborbitálnu misiu, pri ktorej sa loď dostane „na okraj vesmíru“. Tam si budú môcť pasažieri chvíľu užívať výhľad a stav beztiaže, kým sa ich modul vráti späť na Zem.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet