Na hlavný obsah

Viac miest v škôlkach má zabezpečiť nová výzva v hodnote 13 miliónov eur

Oznámila ju ministerka investícií Remišová.

Viac miest v škôlkach má zabezpečiť nová výzva v hodnote 13 miliónov eur
Na snímke škôlkári sa hrajú v súkromnej škôlke v Trenčianskych Stankovciach. Foto: TASR

Rozšíriť kapacity škôlok pre väčšie množstvo detí pomôže nová výzva Ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) v hodnote 13 miliónov eur. Informovala o tom v stredu (9. 6.) po rokovaní vlády šéfka MIRRI Veronika Remišová.

„Budeme vyhlasovať výzvu v hodnote 13 milónov eur na dobudovanie kapacít v škôlkach,“ uviedla Remišová s tým, že výzva je určená pre všetky typy škôlok – verejné, súkromné aj cirkevné.

Viac miest v škôlkach pomôže aj rodičom

Cieľom ministerky je do konca volebného obdobia poskytnúť miesto v škôlkach všetkým deťom, ktoré do škôlok chodiť chcú. „Nedostatok materských škôl je totiž problém, ktorý dolieha na rodičov,“ argumentovala s tým, že rodičia detí, pre ktoré sa nenájde miesto v štátnej škôlke, musia často hľadať finančne náročnejšie alternatívy v súkromných škôlkach.

Podotkla, že od septembra bude účinný zákon o povinnej škôlke pre všetky deti vo veku od päť rokov, čo ešte zvyšuje dopyt po miestach v škôlkach.

Podporu dostanú prístavby, nové priestory aj ihriská

Žiadatelia budú môcť z výzvy financovať výstavbu nových objektov, rozširovanie kapacít, materiálovo technické vybavenie či vybavenie detských ihrísk.

Ministerka zároveň pripomenula, že z regionálneho operačného programu bolo podporených už 7 628 nových miest vo vyše 200 škôlkach, minulo sa na to 64 miliónov eur. Ak bude ďalší dopyt, ministerstvo je pripravené v tomto projekte pokračovať.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko