Na hlavný obsah

Vláda prijala cestovný semafor 2. Zaočkovaní po prechode hraníc nepôjdu do karantény

Iné pravidlá čakajú nezaočkovaných.

Vláda prijala cestovný semafor 2. Zaočkovaní po prechode hraníc nepôjdu do karantény
Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Vláda v stredu 30. júna schválila upravený cestovateľský semafor, ktorý nanovo upravuje podmienky návratu osôb na Slovensko spoza hraníc.

„Namiesto semaforu prechádzame po príchode zo zahraničia na rozlišovanie medzi zaočkovanými a nezaočkovanými,“ uviedol po rokovaní vlády štátny tajomník ministerstva zahraničia Martin Klus (SaS).

Nové pravidlá budú platiť od piatka 9. júla.

Zmeny pre pendlerov

Vláda upravila aj podmienky pre pendlerov, pretože ako uvádza materiál ministerstva zdravotníctva, pôvodný semafor bol „masovo zneužívaný cez výnimky pre pendlerov“.

Cestovný semafor 2 dáva pendlerom prechodný čas na zaočkovanie. Do 9. augusta môžu ešte využiť inštitút pendlera a pri prechode hranicami sa preukazovať negatívnym RT-PCR testom nie starším ako 7 dní.

Od 10. augusta sa musia pendleri pri prechode hraníc riadiť podmienkami pre plne zaočkované a ostatné osoby.

Nový cestovateľský semafor ruší aj mapu rizikových krajín so zelenými, oranžovými, červenými a čiernymi krajinami, ako sme ju poznali doteraz.

Po novom bude vláda každý týždeň aktualizovať plošný zoznam vysoko-rizikových krajín, pričom odporúčaním bude do týchto krajín necestovať.

K doterajším európskym krajinám, ktoré boli čierne, v aktualizovanej mape vysoko-rizikových krajín pribudli Taliansko, Sardínia, Sicília. Z turistických destinácií sa zoznam dostalo už aj Tunisko.

Foto: MZ SR
Foto: MZ SR

Za hlavný problém pôvodného cestovateľského semaforu označilo ministerstvo delenie cestovateľov na základe krajín, z ktorých prišli, čo sa osvedčilo ako „nekontrolovateľné“.

„Dochádzalo k masovému obchádzaniu nastavených pravidiel,“ uvádza ministerstvo.

Úprava semaforu súvisí so šírením mimoriadne infekčného delta variantu.

„Čas, za ktorý sa osoba stáva infekčnou, je 2-3 dni, a teda extrémne krátky na to, aby bolo možné dohľadať a izolovať infekčné osoby,“ približuje ministerstvo s tým, že cieľom nového semaforu je minimalizovať import nových prípadov infikovaných delta variantom.

Kontroly na hraniciach

Ministerstvo zdravotníctva zdôrazňuje, že semafor je možný aplikovať len vtedy, ak budú zabezpečené všetky hraničné priechody aktívnymi kontrolami.

V tejto súvislosti pripravilo ministerstvo vnútra tzv. „Alert systém pre prijímanie protiepidemických opatrení na vnútorných a vonkajších hraniciach Slovenskej republiky“.

Systém delí rozsah kontrol na hraniciach do troch stupňov – I. stupeň (zelený), II. stupeň (oranžový), III. stupeň (čierny).

Jednotlivé stupne určujú intenzitu kontrol na hraniciach, a to, ktoré hraničné priechody sú v danom stupni otvorené a zatvorené.

Foto: MZ SR
Foto: MZ SR

PCR test po prílete z rizikových krajín?

Pri starších variantoch podľa rezortu zdravotníctva nebola letecká doprava považovaná za rizikovú, pri infekčnejšej delte je to inak.

V kabíne totiž môže dôjsť k „super-šíriteľskej udalosti“, uvádza.

Ministerstvo preto vláde navrhlo opatrenie, na základe ktorého by sa všetci cestujúci leteckou dopravou pri návrate z rizikových krajín museli pri vstupe do SR dodatočne preukázať aj negatívnym RT-PCR testom nie starším ako 72 hodín.

Rezort však poukázal na to, že takéto opatrenie si vyžaduje legislatívne zmeny cez rezort dopravy a rovnako príkaz leteckým spoločnostiam, na základe ktorého by v rámci „pre-boarding“ procedúr žiadali od pasažierov aj doklad o PCR teste.

Ministerstvo upozornilo, že kontrola importov je „prakticky nevykonateľná“, ak cestujúci priletí do inej členskej krajiny EÚ a z nej tranzituje na Slovensko.

Zabezpečenie kontroly očkovacieho statusu na hraniciach, preto považuje za „kriticky dôležité“.

Cestovný semafor 2 by onlineeditori on Scribd

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko