Na hlavný obsah

Wuchanský pôvod koronavírusu? Stále otvorená otázka, referuje WHO

Potrebujeme viac vakcín a rýchlejšie, tvrdí šéf organizácie.

Wuchanský pôvod koronavírusu? Stále otvorená otázka, referuje WHO
Policajti pred Wuchanským inštitútom virológie. Foto: TASR/AP

Hypotéza o tom, že koronavirus, ktorým sa od vlaňajška na svete nakazilo vyše 175 miliónov ľudí, pochádza z wuchanského laboratória, je stále otvorená.

Na stretnutí s najvyššími predstaviteľmi ekonomicky silných krajín zo skupiny G7 to povedal šéf Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Na samite sa diskutovalo okrem iného o tom, ako predísť ďalším pandémiám. Krajiny G7 chcú poskytnúť miliardu očkovacích dávok proti covidu-19 chudobnejším štátom. Polovicu z nich plánujú uhradiť USA, ďalších 100 miliónov zase Briti.

Tedros sa ale domnieva, že to nestačí. Na zastavenie pandémie je potrebných 11 miliárd dávok, do polovice budúceho roka, kedy sa bude konať ďalší samit G7, zaočkovali 70 % svetovej populácie.

„Potrebujeme ich viac a rýchlejšie,“ povedal Tedros k vakcínam na sobotňajšom (12. 6.) rokovaní. Zopakoval, že by bolo dobré, aby do konca roka v každej krajine zaočkovali 30 % občanov.

Tedros na stretnutí s novinármi priznal, že sa na rokovaní hovorilo aj o pôvode koronavírusu. Americký prezident Joe Biden v máji nariadil tajným službám vyšetriť pôvod pandémie, a to vrátane teórie o tom, že pôvodcom je laboratórium v Číne.

Covid-19 si od vlaňajška vyžiadal takmer 3,8 miliónov úmrtí. „Je to tragické a myslím, že si tí ľudia zaslúžia, aby sa vedelo, odkiaľ vírus pochádza, aby sme tomu mohli v budúcnosti predísť,“ povedal Tedros. WHO podľa neho pripravuje ďalšiu fázu vyšetrovania, pri ktorom bude potrebná „spolupráca a poctivý prístup Číny“.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet