Na hlavný obsah

Zákon o štátnom občianstve pripravil za vyše desať rokov o slovenský pas 3 692 ľudí

Najčastejšie ho stratili po prijatí českého občianstva.

Zákon o štátnom občianstve pripravil za vyše desať rokov o slovenský pas 3 692 ľudí
Občiansky preukaz - ilustračné foto. Foto: TASR

Zákon o štátnom občianstve pripravil doteraz (od 17. júla 2010 do 3. júna 2021) o slovenský pas 3 692 ľudí. Najčastejšie stratili slovenské občianstvo prijatím českého (872). Vyplýva to zo štatistík Ministerstva vnútra (MV) SR.

Slovenský pas strácajú ľudia na základe zákona o štátnom občianstve, ktorý prijala prvá vláda Roberta Fica (Smer-SD). Súčasná vláda by to chcela čoskoro zmeniť.

Zákon vznikol ako reakcia na Maďarsko

Niekdajší kabinet reagoval právnou normou v roku 2010 na maďarský zákon, ktorý od roku 2011 zjednodušuje udeľovanie dvojakého občianstva zahraničným Maďarom. Na základe súčasného zákona prichádzajú o slovenský pas tí, ktorí prijali občianstvo iného štátu.

V parlamente už je novela zákona o štátnom občianstve. Slovenský pas by podľa nej už nemuseli strácať ľudia, ktorí získali občianstvo iného štátu osvojením, narodením alebo ak ho nadobudlo maloleté dieťa, ktorého rodič ostáva občanom SR. Takisto vtedy, ak ide o nadobudnutie cudzieho občianstva manžela za trvania manželstva.

Strácať slovenské občianstvo prijatím cudzieho by nemuseli osoby ani vtedy, ak majú na území štátu, ktorého štátne občianstvo nadobudnú, povolený, registrovaný alebo inak evidovaný pobyt v čase nadobudnutia cudzieho občianstva najmenej päť rokov.

O návrhu novej legislatívy mali poslanci rozhodnúť už na májovej schôdzi parlamentu, rokovanie o návrhu napokon presunuli na ďalšiu schôdzu, ktorá sa má začať 15. júna. Vtedy by mali o novele definitívne hlasovať.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko