Na hlavný obsah

Zamestnanci jedného z najväčších závodov v púchovskom okrese vstúpili do štrajku

Považujú ho za jediné východisko.

Zamestnanci jedného z najväčších závodov v púchovskom okrese vstúpili do štrajku
Na snímke v pozadí vpravo predseda Rady OZ KOVO Emil Machyna sa prihovára k zamestnancom strojárskej spoločnosti Booster Precision Components počas brífingu odborárov so zamestnancami. Foto: TASR

Zamestnanci jedného z najväčších závodov v púchovskom okrese zostali vo štvrtok (10. 6.) pred jeho bránami. Vedenie spoločnosti na výrobu dielov pre automobilový priemysel v obci Beluša im totiž nechce zvýšiť mzdy a preto vstúpili do ostrého štrajku. Manažment firmy tvrdí, že urobil niekoľko ústretových krokov, ku kompromisu nedošlo.

Pred sídlom firmy sa už ráno stretli desiatky pracovníkov. Podľa ich odborárskych zástupcov sa do štrajku zapojilo vyše 90 % z viac ako 200 kmeňových zamestnancov. Tvrdia, že s vedením už vyše pol roka nevedia nájsť zhodu v rámci kolektívneho vyjednávania.

Platy sú vraj na úrovni priemeru

Odborári si nevedia vysvetliť, že z dlho ziskovej firmy je zrazu stratová. V priemere vraj na mzdách prišli o 170 eur a štrajk už považovali za jediné východisko.

Vedenie firmy v písomnom stanovisku odmietlo, že by zamestnanci boli nedostatočne ohodnotení a tvrdí, že platy sa pohybujú minimálne na úrovni priemeru v danom regióne.

Okrem iného vysvetlilo, že v rámci rokovaní urobilo niekoľko ústretových krokov, napríklad pre vyplácanie trinásteho a štrnásteho platu, no ku kompromisu nedošlo. Odborári podľa neho iba trvajú na svojom návrhu z polovice mája, ktorý je ale pre zamestnávateľa neakceptovateľný.

Odborári z požiadaviek neustúpia

Šéf Rady Odborového zväzu Kovo Emil Machyna však argumentuje, že po začiatku štrajku už z požiadaviek neustúpia a budú ich navyšovať.

„Za každý deň, kedy ľudia nebudú pracovať, prídu o nejaké peniaze. Chceme kompenzáciu tak, ako sa to robí aj v iných štátoch. Preto sme aj manažment upozorňovali, aby sme sa dohodli,“ povedal pre Rádiožurnál na Rádiu Slovensko.

Obe strany sa ešte predpoludním stretli na rokovaniach, ktoré ale výrazný posun nepriniesli a podľa odborárov tak bude štrajk pokračovať minimálne do pondelka (14. 6.).

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko