Na hlavný obsah

Zomrel herec Ned Beatty, objavil sa v desiatkach filmov a seriálov

Jeho bohatá filmová a televízna kariéra zahŕňa viac ako 150 postáv.

Zomrel herec Ned Beatty, objavil sa v desiatkach filmov a seriálov
Na snímke Ned Beatty. Foto: SITA/AP

Vo veku 83 rokov zomrel cez víkend americký herec Ned Beatty, ktorého dlhá a úspešná kariéra zahŕňa pôsobenie po boku tých najväčších hollywoodskych hviezd i nomináciu na Oscara.

Objavil sa okrem iného vo filmoch o Supermanovi z prelomu 70-tych a 80-tych rokov a celkovo si pripísal vyše 150 filmových a seriálových úloh, informovala agentúra AP. V istú dobu bol dokonca považovaný za najobsadzovanejšieho herca Hollywoodu. Účinkoval aj na divadelnej scéne, v roku 2004 získal ocenenie Drama Desk Award za Big Daddyho v hre Mačka na rozpálenej plechovej streche.

https://twitter.com/TVandFilmStars/status/1404256940738416640

Beattyho kariéru v Hollywoode odštartoval thriller Vysvätenie z roku 1972, kde si zahral s Jonom Voightom i Burtom Reynoldsom. V nasledujúcich rokoch sa rodák z Kentucky objavil v niektorých z najpopulárnejších snímok danej éry vrátane drámy Všetci prezidentovi muži a prvých dvoch dielov supermanovskej série s Christopherom Reevom v hlavnej úlohe. Beatty v nich stvárnil prihlúpleho pomocníka zloduchaa Lexa Luthora.

Za výkon v kultovej satirickej dráme Televízna spoločnosť z roku 1976 si vyslúžil svoju jedinú nomináciu na Oscara, a to v kategórii pre hercov vo vedľajšej úlohe. Medzi jeho posledné filmové angažmán patrí historická snímka Súkromná vojna pána Wilsona s Tomom Hanksom.

Svoj hlas potom prepožičal postavám v animovaných filmoch Rango a Toy Story 3: Príbeh hračiek. Beatty sa tiež objavil v úspešných seriáloch vrátane M * A * S * H alebo Zákon a poriadok.

Hercova manažérka Deborah Millerová oznámila AP, že Beatty zomrel prirodzenou smrťou obklopený svojimi najbližšími. Umelec mal osem detí z troch rôznych manželstiev.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet