Na hlavný obsah

Príprava na tretiu vlnu? Rezort zdravotníctva zabezpečil tisíce balení lieku bamlanivimab

Stav dostupných liekov sa monitoruje.

Príprava na tretiu vlnu? Rezort zdravotníctva zabezpečil tisíce balení lieku bamlanivimab
Liek Bamlanivimab proti ochoreniu COVID-19 od americkej farmaceutickej spoločnosti Eli Lilly. Foto: SITA/AP

Ministerstvo zdravotníctva SR nenecháva nič na náhodu a priebežne sa pripravuje na tretiu vlnu pandémie ochorenia COVID-19. Uviedla to v stredu (28. 7.) hovorkyňa rezortu Zuzana Eliášová.

Práca na kampani

Podotkla, že nemocnice sú vďaka plánu reprofilizácie pripravené prispôsobiť svoje kapacity pre pacientov s coividom a že ministerstvo aktívne pracuje na zvýšení zaočkovanosti obyvateľstva.

„Vytvorili sme viaceré možnosti vakcinácie – očkuje sa vo vakcinačných centrách v nemocniciach, vo veľkokapacitných očkovacích centrách, vo firmách, mobilnými očkovacími tímami či v ambulanciách lekárov,“ pripomenula s tým, že rezort pracuje na zintenzívnení kampane, zefektívnení trasovania kontaktov, sekvenácii pozitívnych vzoriek či monitoringu spodných vôd.

Monitoring liekov

Rezort podľa Eliášovej tiež monitoruje stav zásob liekov na covid v distribučných spoločnostiach a v zdravotníckych zariadeniach a „v predstihu nastavuje opatrenia“. „Zásoby lieku s obsahom monoklonálnej protilátky bamlanivimab sú dostačujúce. Rezort zabezpečil dovoz 5 000 balení tohto lieku bamlanivimab, aktuálne ho podali v nemocniciach 25 pacientom,“ priblížila.

Na základe vydaných povolení ministerstva zdravotníctva sú dostupné registrované aj neregistrované lieky s obsahom účinných látok – tocilizumab, baricitinib, azoximer bromide, bamlanivimab, inosin pranobex a favipiravir a iné.

„Ich následné používanie spolu s potenciálnym rozšírením nového portfólia liekov proti ochoreniu COVID-19 bude predmetom ďalšej diskusie odborníkov. Lieky s obsahom účinných látok tocilizumab, baricitinib, bamlanivimab sú primárne určené pre použitie v zdravotníckych zariadeniach,“ vysvetlila.

Dodala, že aktuálne sa finalizujú procesy spoločného verejného obstarávania monoklonálnych protilátok na strane Európskej komisie a ministerstva zdravotníctva. „Kombinácie liečiv bamlanivimab a etesevimab, kasirivimab a imdevimab by mohli byť pre členské štáty EÚ v blízkej dobe dostupné,“ uzavrela Eliášová.

Kritika od opozície

Podľa mimoparlamentnej strany Hlas-SD je príprava vlády na tretiu vlnu nedostatočná. Podpredseda strany a nezaradený poslanec Richard Raši poukázal na potrebu ochrany hraníc, zabezpečenie trasovania, liekov či podpory pre nemocnice a ambulancie. Problémy vidí aj pri očkovaní, ktoré podľa neho kabinet podcenil.

„Hlavným dôvodom je stále problém s fyzickou dostupnosťou vakcíny, ale aj nízkou dôverou vo vakcináciu a vo vládu,“ uviedol v stredu. Problémom podľa neho je aj to, že hoci rezort dostal peniaze na očkovaciu kampaň od ministerstva financií, ešte sa nerozbehla.

Ministerstvo zareagovalo žiadosťou smerom k opozícii, aby „z pandémie nerobila politickú tému a nezneisťovala verejnosť zavádzajúcimi vyjadreniami, ale ak jej ide skutočne o ľudí žijúcich na Slovensku, aby práve naopak – pridala ruku k dielu a konštruktívnymi vyjadreniami pomohla vyviesť Slovensko z pandémie“.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko