Na hlavný obsah

Referendum tento rok s určitosťou nebude. Hovorí sa o litovskom modeli

V koalícii však dohoda zatiaľ nie je.

Referendum tento rok s určitosťou nebude. Hovorí sa o litovskom modeli
Detail krabice s podpísanými petičnými hárkami za referendum o predčasných voľbách. Foto: SITA

Referendum o predčasných parlamentných voľbách, ktoré žiadajú stovky tisíc ľudí podpísaných pod opozičnou petíciou, tento rok s určitosťou nebude. A to napriek nedávnym uisteniam niektorých koaličných lídrov, že cez leto sa pokúsia zmeniť ústavu tak, aby sa mohlo konať.

Koalícia chce získaný čas využiť na nájdenie schodného riešenia. V hre už má byť takzvaný litovský model.

Najskôr o šesť mesiacov

„V septembri, októbri, možno novembri by toto referendum mohlo byť.“ Ešte pred niekoľkými dňami týmito slovami uisťoval predseda NR SR Boris Kollár (Sme rodina) verejnosť, že referendum o skrátení volebného obdobia, napriek zamietavému rozhodnutiu ÚS, bude.

Líder Sme rodina chcel potrebné zmeny ústavy presadiť v parlamente počas leta. Koalícia si však spočítala dve a dve. Nedávno totiž odmietla návrh na reformu ústavy v tomto znení z dielne nezaradeného poslanca.

Podľa rokovacieho poriadku sa téma môže otvoriť najskôr až o pol roka – teda niekedy v decembri. Podľa predsedu Smeru-SD Roberta Fica mala koalícia len veľké reči, ktoré teraz „vyfučali komínom“. „Kollár povedal milión vecí a nič neplatilo,“ skonštatoval. Jeho slová zazneli aj v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko.

Litovský model

Napriek tomu koalícia otázku vypísania referenda o skrátení volebného obdobia rieši. Minister hospodárstva a šéf SaS Richard Sulík tvrdí, že získali potrebný čas, aby náhodou nespravili chaotické rozhodnutie.

„Keď tam ideme robiť zmeny, tak naozaj veľmi opatrne a veľmi rozvážne,“ uviedol. Koaličná rada už má na stole viacero možností. Jednou z nich má byť tzv. litovský model.

„Aby to referendum nemohlo byť vyhlasované hneď po voľbách a tesne pred voľbami, kedy to už nemá zmysel. Tam to majú myslím tak, že to referendum môže byť v druhom a treťom roku vládnutia. Nám byť takáto predstava vyhovovala,“ vysvetlil podpredseda Sme rodina Milan Krajniak.

Zatiaľ bez dohody

Hnutie OĽANO takúto možnosť nezatracuje, no dohoda v koalícii zatiaľ nie je. Premiér Eduard Heger (OĽANO) je presvedčený, že opozícia sa snaží referendum zorganizovať pre súčasnú situáciu, keď vypovedajú, sú obvinení alebo súdení ľudia ako Ľudovít Makó, František Imrecze či Dušan Kováčik.

„Kto žiada referendum? Robert Fico a Peter Pellegrini žiadajú referendum iba vtedy, keď sú v opozícii. Keď sú vo vláde, tak hovoria, že to je protiústavné, že to je ten najhorší možný nástroj. Akonáhle sú v opozícii, je to ten vybraný nástroj na to, aby sa dostali znovu k moci,“ vyjadril sa predseda vlády.

„Samozrejme, že sme vedeli, že to neurobia. Však prečo by to robili? Idú zarábať na testoch. Veď koľko sa naobstarávalo vecí bez štandardných podmienok? Toto je pre nich Klondike,“ reagoval Fico.

Ak by parlament zmenil ústavu, museli by sa nanovo vyzbierať podpisy pod petíciu, alebo by samotní poslanci odhlasovali uznesenie, že súhlasia s referendom o skrátení ich mandátu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko