Na hlavný obsah

Afganci opäť vyšli do ulíc, hlásia niekoľko mŕtvych. Odpor silnie na severe krajiny

Obyvatelia oslavujú oslobodenie spod britskej nadvlády.

Afganci opäť vyšli do ulíc, hlásia niekoľko mŕtvych. Odpor silnie na severe krajiny
Bojovníci Talibanu hliadkujú na ulici v Kábule. Foto: TASR/AP

Vo východoafganskom Asadabade, kde vo štvrtok (19. 8.) ľudia vyšli do ulíc s afganskými vlajkami pri príležitosti Dňa nezávislosti, strieľali bojovníci Talibanu do davu. Na mieste je niekoľko mŕtvych, napísala agentúra Reuters s odvolaním sa na svedka.

Nie je jasné, či ľudia prišli o život pre streľbu alebo po ušliapaní v tlačenici, ktorú talibovia spôsobili. Protesty boli aj v ďalších mestách vrátane Kábulu.

Stanica al-Džazíra uviedla, že v Asadabade, ktorý je správnym strediskom provincie Kunar, zomreli dvaja ľudia, zranených je osem. Ozbrojenci Talibanu podľa nej začali strieľať po tom, ako jedného z nich napadol človek s nožom.

V stredu (18. 8.) boli pri demonštrácii proti islamistickému hnutiu Taliban zabití traja ľudia vo východoafganskom meste Džalalabad. Išlo o jeden z prvých prejavov odporu miestnych ľudí proti Talibanu, ktorý v uplynulých dňoch obsadil prakticky celé afganské územie. Ľudia s afganskými vlajkami vyšli do ulíc Džalalabadu aj vo štvrtok, po streľbe členov Talibanu tam sú podľa al-Džazíry dvaja zranení.

Nezávislosť od Británie

Na početné protesty ľudia využili to, že je štátny sviatok, keď si Afganistan pripomína výročie vyhlásenia nezávislosti od britskej koloniálnej moci z roku 1919. Pre možné nepokoje Taliban zaviedol 24-hodinový zákaz vychádzania v metropole provincie Chóst, uviedla AP. Protesty hlásia aj provincie Paktíja, uviedla agentúra Reuters.

Ľudia s vlajkami podľa videozáznamu zverejneného na twitteri pochodovali tiež v Kábule, medzi demonštrantmi boli aj ženy. Ľudia volali heslo „naša vlajka, naša identita“. Server BBC uviedol, že niekde účastníci manifestácií nahrádzali vlajky Talibanu afganskými štátnymi vlajkami.

Oslavy spomenuli aj zástupcovia Talibanu, ktorí pripomenuli, že islamisti svojím odporom porazili „arogantnú svetovú mocnosť Spojené štáty“. „Dnes našťastie oslavujeme výročie nezávislosti od Británie. Zároveň sme vďaka vzdoru džihádu donútili padnúť ďalšiu arogantnú svetovú mocnosť, Spojené štáty, ktoré sa teraz musia stiahnuť z posvätného územia Afganistanu,“ uviedol Taliban.

Odpor v pohorí Hindúkuš

O ozbrojenom odpore proti Talibanu opakovane hovorí bývalý viceprezident Amrulláh Sálih, ktorý sa spolu s veliteľmi milícií stiahol do údolia Pandžšír na úpätí horského masívu Hindúkuš. Údolie leží asi 150 kilometrov severne od Kábulu v provincii Parván, ktorá je podľa AP jediným územím Afganistanu, ktoré nemá Taliban pod kontrolou.

„Taliban neovláda celé územie Afganistanu. Máme informácie o dianí v údolí Pandžšír, kde sa koncentrujú sily odporu viceprezidenta Sáliha a Ahmada Masúda,“ povedal vo štvrtok ruský minister zahraničia Sergej Lavrov.

V Pandžšíre sú tiež niektorí velitelia niekdajšej Severnej aliancie bojovníkov proti Talibanu, ktorá sa v roku 2001 pripojila k Spojenými štátmi vedenej protitalibanskej koalícii, ale aj Ahmad Masúd, syn uznávaného niekdajšieho vodcu Severnej aliancie Ahmada Šáha Masúda.

V komentári zverejnenom denníkom The Washington Post Ahmad Masúd požiadal o dodávky zbraní a ďalšiu pomoc, ktoré by boj s Talibanom umožnili. „Ak velitelia Talibanu začnú útok, stretnú sa, samozrejme, z našej strany s odhodlaným odporom,“ uviedol Masúd. Agentúra Reuters poznamenala, že nie je jasné, či majú milície šancu údolie skutočne ubrániť, alebo si vyhlásením chystajú pôdu pre možné rokovania.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet