Na hlavný obsah

Autoškoly a autobusoví dopravcovia môžu žiadať o pomoc už len do konca augusta

Ministerstvo dostalo doposiaľ ani nie polovicu z očakávaných žiadostí.

Autoškoly a autobusoví dopravcovia môžu žiadať o pomoc už len do konca augusta
Ilustračná snímka Foto: TASR

Prevádzkovatelia autoškôl, medzinárodnej pravidelnej autobusovej dopravy či školiace strediská na výcvik vodičov profesionálov môžu žiadať o pomoc už len do konca augusta. Rezort dopravy vyčlenil v rámci schémy pomoci pre sektor dopravy 19,4 milióna eur.

Ministerstvo dopravy a výstavby SR prijalo doposiaľ k 23. augustu 2021 len 279 žiadostí z očakávaných 650. Doposiaľ bolo 39 už aj schválených a 17 zamietnutých. Rezort dopravy eviduje aj 66 takých žiadostí, ktoré vzali späť samotní žiadatelia z dôvodu vlastného zistenia nesprávne podanej žiadosti alebo nesprávne uvedených údajov.

„Aktuálne je v procese kontroly 119 žiadostí. Výzva k tejto schéme pomoci je otvorená ešte 8 dní (do 31.8.2021), kde po tomto dátume už nebude možné podať žiadnu novú žiadosť ani vykonať opravy nad už podanými žiadosťami,“ informoval RTVS hovorca Ministerstva dopravy a výstavby SR (MDV) Ivan Rudolf.

Limit na žiadateľa je stanovený na 200 000 eur, ide o tzv. schému minimálnej pomoci de minimis. Jej cieľom je zmierniť následky pandémie koronavírusu. Podnikatelia môžu žiadať o pomoc od začiatku pandémie, teda od 1. apríla 2020 do 31. marca 2021.

Ako ďalej uviedlo ministerstvo dopravy, pri stanovení výšky finančnej pomoci sa refundovaný pokles tržieb porovnáva s celkovým príspevkom stanoveným na technickú základňu daného žiadateľa. Výška finančného príspevku na vozidlo sa odvíja od jeho kategórie a euronormy, pričom platí, že ekologickejšie vozidlá majú vyšší príspevok.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko