Na hlavný obsah

Biden nechá vojakov v Afganistane až do odchodu všetkých Američanov

Stiahnuť vojakov bez chaosu podľa Bidena nebolo možné.

Biden nechá vojakov v Afganistane až do odchodu všetkých Američanov
Na ilustračnej snímke americký prezident Joe Biden. Foto: TASR/AP

Americký prezident Joe Biden vyhlásil, že je odhodlaný ponechať jednotky Spojených štátov v Afganistane, kým sa neevakuujú všetci Američania, aj keby to znamenalo vojenskú prítomnosť USA v krajine po 31. auguste. Tento termín stanovil pre stiahnutie všetkých vojakov americkej armády. V rozhovore pre stanicu ABC News zároveň povedal, že neverí, že bolo možné stiahnuť vojakov bez chaosu, ktorý nastal v uplynulých dňoch.

Evakuujú aj afganských spolupracovníkov

Prezident najprv zdôraznil, že sa Spojené štáty pokúsia evakuovať všetkých svojich občanov pred koncom augusta. Neskôr pripustil, že by to mohlo trvať dlhšie. „Ak tam zostanú americkí občania, zostaneme dovtedy, kým ich nedostaneme všetkých preč,“ povedal v interview Biden.

Po tom, čo radikálne islamistické hnutie Taliban rýchlo ovládlo prakticky celú krajinu, zostalo v krajine až 15 000 Američanov, poznamenala agentúra AP. Spojené štáty sa snažia tiež evakuovať afganských spolupracovníkov a ich príbuzných, ktorých počet šéf Bieleho domu odhadol na 50 až 65 000 ľudí. Zatiaľ USA odviezli z krajiny celkovo niekoľko tisíc ľudí.

Aby sa podarilo všetkých z krajiny dostať do konca mesiaca, bude musieť súčasná evakuačná misia zrýchliť na 5 až 7 000 evakuovaných denne, dodal Biden.

Šéf Bieleho domu v rozhovore tiež konštatoval, že Taliban zatiaľ spolupracuje a umožňuje, aby sa mohli dostať z krajiny Američania, avšak pripustil, že Spojené štáty „majú určité ťažkosti“ s evakuáciou afganských spolupracovníkov.

Američanom chýbajú kapacity

Americký minister obrany Lloyd Austin v stredu (18. 8.) uviedol, že americké jednotky nemajú kapacitu na to, aby pomohli ľuďom v Afganistane dostať sa na medzinárodné letisko v Kábule, odkiaľ odlietajú evakuačné lietadlá. Vojaci USA sa podľa neho sústredia výlučne na zabezpečenie bezpečnosti na letisku, v Kábule ich je teraz okolo 4 500.

Biden opätovne podporil rozhodnutie stiahnuť zvyšné americké jednotky z krajiny a zároveň uviedol, že sa nedalo vyhnúť chaosu. Na otázku, či bolo možné zvládnuť odchod zvyšných vojsk lepšie, odpovedal: „Nie“.

Šéf Bieleho domu sa stal terčom ostrej kritiky za svoj postup pri sťahovaní z Afganistanu, ktorému v uplynulých dňoch dominoval chaos na kábulskom letisku a v jeho okolí, keď sa ľudia zúfalo snažili dostať z krajiny, poznamenala agentúra Reuters.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet