Na hlavný obsah

Bieloruský súd vystavil stopku ďalšiemu nezávislému médiu

Jeho obsah označili za extrémistický.

Bieloruský súd vystavil stopku ďalšiemu nezávislému médiu
Žena máva spornou opozičnou vlajku počas protivládnych protestov proti znovuzvoleniu prezidenta Alexandra Lukašenka. Foto: TASR/AP

Bieloruský súd v piatok (13. 8.) na žiadosť ministerstva vnútra pre údajne extrémistický obsah zakázal informačnú produkciu serverov tut.by a zerkalo.io a ich účtov na sociálnych sieťach.

„Máme právo toto rozhodnutie súdne napadnúť. A samozrejme, že to urobíme,“ uviedol portál Zerkalo, ktorý pôsobí zo zahraničia ako nástupca už skôr zablokovaného servera Tut.

Šírenie správ tut.by a zerkal.io ako „extrémistických materiálov“ sa bude v Bielorusku považovať za správny priestupok. Portál však mieni pôsobiť ako doteraz.

„Sme presvedčení, že neporušujeme zákon a že výhrady ministerstva sú neopodstatnené. Novinári Zerkala dodržiavajú zásady žurnalistiky a bieloruské zákony,“ napísal portál. Upozornil svojich čitateľov, že pokuta či väzenie hrozí len za uchovávanie, šírenie či výrobu extrémistických materiálov, ale čítaním či prezeraním príspevkov na serveri nijako zákon neporušujú.

Materiály by mali byť naďalej dostupné na webe aj na sociálnych sieťach a server pracuje na tom, aby sa mohol o obsah bezpečne podeliť. Redakcia serveru sa nachádza mimo Bieloruska, a tak sa úrady nemôžu dostať k informáciám redakcie a jej zdrojom. Redakcia zaručuje anonymitu čitateľom, ktorí sa s ňou o informácie podelia.

Server tut.by sa stal známym ďaleko za hranicami krajiny v priebehu vlaňajších masových protestov proti autoritárskemu vládcovi krajiny Alexandrovi Lukašenkovi.

Napriek mnohým zatýkaniam zástupcov médií naďalej informoval o akciách úradov proti opozícii. Tieto informácie sa tiež dostávali do zahraničia. Web už na jar úrady zablokovali, pripomenula agentúra DPA, ktorá piatkové rozhodnutie súdu označila za ďalší úder proti nezávislým médiám v Bielorusku.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet