Na hlavný obsah

Bombové útoky v Kábule si vyžiadali cez stovku mŕtvych

Medzi obeťami sú aj americkí vojaci.

Bombové útoky v Kábule si vyžiadali cez stovku mŕtvych
Dym stúpa po explózii na letisku v Kábule. Foto: TASR/AP

Pri dvoch štvrtkových (26. 8.) samovražedných bombových útokoch v blízkosti letiska v afganskej metropole Kábul zahynulo 13 amerických vojakov a 95 Afgancov. Informovala o tom v piatok (27. 8.) agentúra AP s odvolaním sa na afganských a amerických predstaviteľov. 

Afganskí činitelia varovali, že skutočný počet obetí útoku by mohol byť ešte vyšší, okrem iného preto, že niektoré telá mohli z miesta výbuchov odniesť príbuzní mŕtvych. Jeden z afganských predstaviteľov uviedol, že zahynúť mohlo až 115 ľudí. 

K útokom sa prihlásila teroristická organizácia Islamský štát (IS). Nemenovaný americký predstaviteľ agentúre AP už skôr oznámil, že za útokom s najväčšou pravdepodobnosťou stojí odnož tejto teroristickej organizácie IS-Chorásán.

Jej rady podľa AP pravdepodobne posilnili radikalizovaní väzni, ktorých oslobodili počas vojenského ťaženia Talibanu v Afganistane. Organizácia je zaprisahaným nepriateľom Talibanu, podotkla agentúra Reuters.

Afganské hnutie Taliban uviedlo, že pri útokoch zahynulo najmenej 28 jeho členov. „Stratili sme viac ľudí ako Američania,“ poznamenal nemenovaný predstaviteľ Talibanu.

Hovorca hnutia Zabiulláh Mudžáhid naopak v piatok pre stanicu BBC povedal, že „Taliban neutrpel žiadne obete. K incidentu došlo v oblasti, ktorú majú pod kontrolou americké sily.“

Podľa afganských úradov si útoky vyžiadali približne 150 zranených. Americké ministerstvo obrany okrem mŕtvych potvrdilo 18 zranených vojakov.

Islamský štát podľa agentúry Reuters uviedol, že jeden z jeho samovražedných atentátnikov sa zameral na „prekladateľov a spolupracovníkov americkej armády“.

Americký prezident Joe Biden oznámil, že nariadil vojenským veliteľom podniknúť maximum na ochranu síl v Kábule. USA podľa neho neodpustia vinníkom a donútia ich zaplatiť za útok.

Evakuácie naberajú na rýchlosti

Evakuácia civilistov bola po útokoch pri letisku urýchlená, uviedla agentúra Reuters s odvolaním sa na bezpečnostný zdroj z letiska. Lietadlá odlietali pravidelne, povedal západný bezpečnostný predstaviteľ, ktorý si neželal byť menovaný.

Biden sľúbil, že evakuačné lety budú pokračovať, a tiež prisľúbil potrestať páchateľov. Spojené štáty odhadujú, že v krajine stále zostáva zhruba 1 000 Američanov.

„Nenecháme sa odradiť teroristami. Dostaneme všetkých Američanov von,“ sľúbil Biden. „Dokončíme našu misiu a aj po stiahnutí vojakov budeme pokračovať v určovaní prostriedkov, za pomoci ktorých dokážeme nájsť ktoréhokoľvek Američana, ktorý sa chce dostať z Afganistanu. Nájdeme ich a dostaneme ich von,“ dodal podľa BBC.

Hovorkyňa Bieleho domu Jen Psakiová podľa agentúry Reuters uviedla, že pred stiahnutím amerických síl 31. augusta nebude možné evakuovať každého Afganca, ktorý si želá odísť z krajiny. Povedala tiež, že neexistuje žiadny konečný termín ohľadom záväzku evakuovať všetkých Američanov želajúcich si opustiť Afganistan, a to aj po stiahnutí amerických vojsk.

Z Kábulu, ktorý v polovici augusta padol do rúk radikálneho hnutia Taliban, sa podarilo evakuovať viac ako 100 000 ľudí. No mnoho ďalších Afgancov sa stále ponáhľa na letisko.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet