Na hlavný obsah

Boris Kollár je proti navyšovaniu počtu prijatých Afgancov

Predseda parlamentu súhlasí s rakúskym kancelárom.

Boris Kollár je proti navyšovaniu počtu prijatých Afgancov
Predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina). Foto: TASR

Hnutie Sme rodina nedovolí navyšovať počty prijatých Afgancov, ktorí prídu na Slovensko, kým bude v koalícii. Uviedol to predseda parlamentu a hnutia Boris Kollár v nedeľu (22. 8.) na sociálnej sieti.

Kollár tiež napísal, že súhlasí s postojom rakúskeho kancelára Sebastiana Kurza. „Oni (Afganci) sa nedajú integrovať, a preto je treba pomôcť ich zachrániť v ich prirodzenom prostredí, v ich civilizačnom okruhu ich relígií, čím sú okolité štáty,“ poznamenal.

Premiér Eduard Heger (OĽANO) ešte v pondelok (16. 8.) hovoril o tom, že vládny kabinet sa rozhodol poskytnúť azyl desiatim občanom Afganistanu, ktorí za ostatné roky veľmi intenzívne spolupracovali s členskými štátmi EÚ. Šéf slovenskej diplomacie Ivan Korčok (nominant SaS) v utorok (17. 8.) povedal, že číslo desať Afgancov „nie je vytesané do kameňa“.

Európska komisia (EK) vyzvala všetky krajiny Európskej únie, aby prostredníctvom programu presídlenia Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) prijali viac ľudí z Afganistanu. Informovala o tom v nedeľu agentúra DPA.

Predsedníčka komisie Ursula von der Leyenová v sobotu (21. 8.) na návšteve španielskeho prijímacieho strediska pre evakuovaných z Afganistanu adresovala podobnú výzvu všetkým štátom, ktoré sa podieľali na misii v tejto stredoázijskej krajine. Členovia Únie, ktorí prijmú utečencov, môžu podľa nej dostať finančnú pomoc.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko