Na hlavný obsah

Británia chce uvaliť sankcie na Taliban. Bude o to žiadať na samite krajín G7

Rokovať by tiež mali o predĺžení evakuácií z Afganistanu.

Británia chce uvaliť sankcie na Taliban. Bude o to žiadať na samite krajín G7
Evakuácia obyvateľov Afganistanu príslušníkmi americkej armády. Foto: SITA/AP

Spojené kráľovstvo plánuje počas utorkového (24. 8.) virtuálneho summitu krajín G7 o situácii v Afganistane naliehať, aby zvážili uvalenie nových sankcií na militantné hnutie Taliban, ktoré ovládlo väčšinu tejto ázijskej krajiny. S odvolaním sa na nemenovaný zdroj z prostredia britskej vlády a ďalšieho západného diplomata o tom informovala v pondelok (23. 8.) agentúra Reuters.

Británia sa podľa spomínanej dvojice anonymných zdrojov domnieva, že G7 by mala zvážiť ekonomické sankcie a prípadne aj odoprieť Afganistanu medzinárodnú pomoc, ak sa talibovia dopustia porušovania ľudských práv a umožnia, aby sa územie tejto krajiny stalo útočiskom militantov a baštou medzinárodného terorizmu.

Ako uvádza agentúra Reuters, Biden v nedeľu (22. 8.) novinárom povedal, že Taliban proti americkým silám ovládajúcim letisko v Kábule nepodnikol žiadne kroky a do značnej miery dodržal svoj sľub a nechal amerických občanov i ďalších civilistov bezpečne prejsť na letisko.

Na otázku, či by podporil britský tlak na sankcie v prípade, že Taliban svoj sľub poruší, Biden odpovedal kladne.

„Je životne dôležité, aby medzinárodné spoločenstvo spolupracovalo s cieľom zaistiť bezpečné evakuácie, predísť humanitárnej kríze a pomôcť afganskému ľudu udržať si pokrok dosiahnutý za posledných 20 rokov,“ napísal britský premiér Boris Johnson na sociálnej sieti, kde zároveň oznámil, že virtuálny summit G7 o Afganistane sa uskutoční v utorok.

Podľa agentúry AFP sa očakáva, že jednou z hlavných tém utorkového rokovania bude aj možné predĺženie evakuačnej operácie, ktorá sa má podľa Spojených štátov skončiť 31. augusta. Británia a iné krajiny totiž naznačili, že by podporili prípadné predĺženie tohto termínu, aby bolo možné evakuovať z Afganistanu viac ľudí.

Biden však podľa vlastných slov stále dúfa, že evakuáciu ľudí z Afganistanu sa podarí ukončiť do konca augusta. Pripustil však, že jej konečný termín sa v nevyhnutnom prípade môže predĺžiť, píše agentúra AFP.

Skupine G7, ktorá združuje Spojené štáty, Spojené kráľovstvo, Francúzsko, Nemecko, Taliansko, Kanadu a Japonsko, v súčasnosti predsedá Británia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet