Na hlavný obsah

Chaos na kábulskom letisku vyústil do smrti najmenej 20 ľudí

Afganci sa zúfalo snažia opustiť krajinu ovládanú Talibanom.

Chaos na kábulskom letisku vyústil do smrti najmenej 20 ľudí
Na snímke davy ľudí snažiacich sa o útek na kábulskom letisku. Foto: TASR/AP

Najmenej 20 ľudí už prišlo neďaleko kábulského medzinárodného letiska o život v chaotickom dave ľudí snažiacich sa utiecť pred Talibanom, ktorý sa nedávno v Afganistane zmocnil vlády. Informovala o tom v nedeľu (22. 8.) agentúra AP s odvolaním sa na britské armádne zdroje.

Afganské ministerstvo obrany uvádza, že situácia v okolí letiska zostáva naďalej mimoriadne ťažká a náročná na zvládanie, avšak rezort robí všetko, čo je v jeho silách a možnostiach, aby zhromaždeným ľuďom zaistil bezpečnosť.

Letisko v Kábule je pre tisícky Afgancov ešte stále nádejou, ako uniknúť Talibanu, ktorý v rámci svojho bleskového vojenského postupu naprieč územím krajiny vstúpil pred týždňom aj do afganského hlavného mesta.

Svojich občanov alebo afganských spolupracovníkov letecky evakuujú z letiska Hámida Karzaja v Kábule i viaceré európske krajiny.

Ako povedal vysoký predstaviteľ Európskej únie pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku Josep Borrell, zdá sa zatiaľ nemožné, aby Spojené štáty a ich spojenci evakuovali do 31. augusta desaťtisíce Afgancov, ktorí v Afganistane spolupracovali so spojeneckými silami.

„Kríza v okolí kábulského letiska je nešťastná. Zameriavame sa na to, aby sme čo najskôr evakuovali všetkých cudzincov,“ povedal pre Reuters predstaviteľ Severoatlantickej aliancie, ktorý si neželal byť menovaný. Počas uplynulých siedmich dní podľa neho zomrelo na letisku a okolo neho najmenej 20 ľudí.

Podľa Reuters veľkosť davov pri letisku každým dňom v uplynulom týždni rástla, čo komplikovalo evakuačné operácie. „Naše sily udržiavajú prísny odstup od vonkajších oblastí kábulského letiska, aby sme predišli akýmkoľvek stretom s Talibanom,“ dodal zdroj agentúry.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet