Na hlavný obsah

Diskusie o spoločnej európskej armáde sú opäť živé

Armáda by mohla mať silu 50 000 vojakov.

Diskusie o spoločnej európskej armáde sú opäť živé
Na ilustračnej snímke slovenskí vojaci na Cypre. Foto: TASR

Chaos v Afganistane opäť oživuje diskusiu o vytvorení samostatnej Európskej armády. Vysoký predstaviteľ Európskej únie pre zahraničné veci Josep Borrell tvrdí, že nadišiel čas na to, aby sa dvadsaťsedmička vo vojenskej oblasti mohla spoliehať sama na seba.

Brusel vidí priestor pre jej nasadenie nielen na Blízkom východe, ale napríklad aj v západnej Afrike. Kritici upozorňujú, že môže ísť o zbytočnú konkurenciu pre Severoatlantickú alianciu (NATO).

Všetci za jedného, jeden za všetkých. V Afganistane to neplatí

Ak má problém jedna krajina krajina NATO, ostatné konajú, ako keby mali problém tiež. Pri evakuáciách z Afganistanu to však neplatí, každý štát sa pokúša dostať svojich spolupracovníkov z Kábulu na vlastnú päsť.

„Bude potrebné poučiť sa z týchto udalostí, aby sme sa nabudúce vyhli chybám. A to aj napriek tomu, že teraz pre ľudí, ktorí chcú odísť z Afganistanu, robíme všetko, čo je v našich silách,“ povedal Borrell.

Únia by však podľa Borrella bola silnejšia, ak by mala vlastné sily. Analytik Euractivu Radovan Geist však upozorňuje, že EÚ má síce vojenské kapacity, no chýba jej jednotné velenie.

„Máme členské krajiny, ktoré majú dostupné lietadlá, vojakov, jednotky či personál, ktoré dokážu obrániť takéto lety, ale v súčasnosti neexistuje spôsob koordinácie takejto operácie v Európe. Potrebujeme spôsob, ako koordinovane budovať podobné kapacity a ako ich potom dokázať aj koordinovane použiť,“ vysvetlil analytik pre Rádiožurnál na Rádiu Slovensko.

V službách Európy 50 000 vojakov

Už čoskoro by mali šéfovia štátov a vlád členských krajín EÚ dostať na stôl návrh na vytvorenie takýchto kapacít. Analytik vysvetľuje, že nejde o oslabenie našich záväzkov v NATO, ale o pragmatické riešenie.

„Doteraz sme sa v tejto oblasti spoliehali najmä na NATO, ktorá je stále dôležitá, ale aj postoj Spojených štátov ukazuje, že oni majú iné strategické priority a môže nastať situácia, keď EÚ bude potrebovať vlastnú strategickú autonómiu a možnosť konať aj bez toho, aby sa musela spoliehať na USA. Takéto situácie nastávajú čoraz častejšie,“ uviedol Geist.

Vojenská jednotka európskeho bloku by mala mať 50 000 vojakov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet