Na hlavný obsah

Dolná komora poľského parlamentu prijala kontroverzný mediálny zákon

Zákon musí ešte schváliť Senát.

Dolná komora poľského parlamentu prijala kontroverzný mediálny zákon
Proti spornému zákonu vo Varšave 10. 8. protestovali tisíce ľudí, demonštrácie sa konali aj v iných mestách. Foto: TASR/AP

Sejm, dolná komora poľského parlamentu, v stredu (11. 8.) vďaka hlasom vládnej koalície v záverečnom čítaní prijal kontroverzný mediálny zákon.

Nový zákon má podľa jeho odporcov umlčať televíziu TVN24, ktorú vlastnení americká spoločnosť Discovery a ktorá je kritická k vláde. Zákon teraz zamieri do Senátu, kde má tesnú väčšinu opozície. „Za hlasovalo 228 poslancov, proti 216, desať sa zdržalo – Sejm prijal lex anti – TVN, “ uviedla televízna stanica na svojom webe.

Podľa zákona by médiá v Poľsku mali patriť len spoločnostiam sídliacim v Európskom hospodárskom priestore ( EHS). Tieto subjekty zároveň nesmú byť závislé od spoločností či osôb registrovaných mimo EHS. 

Prakticky sa dotkne iba jedinej televízie

Predseda hlavnej vládnej strany Právo a spravodlivosť (PiS) Jaroslaw Kaczyňski dlhodobo tvrdí, že médiá v rukách zahraničných vlastníkov narúšajú verejnú diskusiu a neslúžia poľským záujmom.

Odporcovia zákona však Kaczyňského postup považujú za snahu umlčať kritikov.

Ako zhodnotila agentúra AP, ak zákon podpíše prezident Andrzej Duda, Discovery bude musieť predať svoj rozhodujúci podiel v televízii TVN24. Agentúra zároveň zdôraznila, že v praxi sa tento zákon dotkne iba spomínanej televízie.

Podľa poľskej vlády má zákon zamedziť šíreniu vplyvu Ruska a Číny. Opozícia ho však vníma ako pokus vlády obmedziť nezávislosť masmédií v krajine.

Zákon rozštiepil koalíciu

Strana Dohoda (Porozumienie) predtým oznámila, že opúšťa vládnu koalíciu vedenú stranou PiS v reakcii na plánované odvolanie vicepremiéra a ministra rozvoja, práce a technológií Jaroslawa Gowina (Dohoda). Dohoda naposledy kritizovala daňové reformy, ktoré sú súčasťou poľského programu ekonomického rozvoja. Gowin okrem toho odmietal podporiť aj spomínanú novelu mediálneho zákona.

Vláda sa tak ocitla v menšinovom postavení a stredajšia parlamentná dráma okolo novely mediálneho zákona viedla k špekuláciám o možných predčasných voľbách.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet