Na hlavný obsah

EÚ, USA a 19 ďalších krajín vyzvali k ochrane práv žien a dievčat v Afganistane

V čase poslednej vlády Talibanu ženy v podstate nemali žiadne práva.

EÚ, USA a 19 ďalších krajín vyzvali k ochrane práv žien a dievčat v Afganistane
Na snímke príslušníci hnutia Taliban. Foto: SITA/AP

Európska únia, Spojené štáty, Spojené kráľovstvo, Kanada a 17 ďalších krajín v stredu (18. 8.) zverejnili spoločné vyhlásenie, v ktorom vyjadrujú obavu o práva afganských žien a dievčat a naliehajú na súčasné politické vedenie Afganistanu, aby zaručilo ochranu týchto práv.

V Afganistane sa cez víkend obsadením Kábulu zavŕšil nástup radikálneho islamského hnutia Taliban, ktoré v krajine vládlo naposledy pred 20 rokmi, keď v podstate odobralo ženám ich práva. Vedenie povstalcov teraz však tvrdí, že podobne prísne opatrenia znovu nezavedie.

„Afganské ženy a dievčatá, rovnako ako celý afganský ľud, si zaslúžia žiť dôstojne a v bezpečí. Treba zabrániť diskriminácii či obťažovaniu v akejkoľvek podobe. Medzinárodná komunita je pripravená im pomôcť humanitárnou pomocou a podporou, aby sme zabezpečili, že ich hlasy budú vypočuté,“ uvádza sa vo vyjadrení.

Signatárske štáty ďalej vyhlasujú, že budú „pozorne monitorovať ako akákoľvek budúca vláda zabezpečí práva a slobody, ktoré sa stali neoddeliteľnou súčasťou života žien a dievčat v Afganistane v posledných 20 rokoch“.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet