Na hlavný obsah

Hlas-SD vyzval na zastavenie reformy zdravotníctva. Prestaňte vytĺkať politický kapitál, odkázal rezort

Ministerstvo hovorí o ochrane zdravia ľudí.

Hlas-SD vyzval na zastavenie reformy zdravotníctva. Prestaňte vytĺkať politický kapitál, odkázal rezort
Predseda strany Hlas-SD Peter Pellegrini a podpredseda strany Richard Raši. Foto: TASR

Mimoparlamentný Hlas-SD vyzýva ministra zdravotníctva Vladimíra Lengvarského (nom. OĽANO) a vládu, aby zastavili plánovanú reformu zdravotníctva.

Ako v piatok (27. 8.) na tlačovej konferencii v Liptovskom Mikuláši povedal predseda strany a poslanec Peter Pellegrini, reforma sa má vrátiť na prepracovanie.

Šéf strany vysvetlil, že potrebu reformy chápu, ministrovi ale vyčíta, „že začína odvrchu“.

„Jasne vyzývam vládu, aby v tejto otázke počúvala regióny, aby mapovala situáciu, aby sa odborne rozhodovala, pretože narobí toľko chaosu v prípade nemocníc a zdravia ľudí, že tie škody budú flagrantné a nenapraviteľné,“ povedal.  

Členovia strany poukázali na to, že v Liptovskom Mikuláši funguje nemocnica 160 rokov a po novom má byť jednou z 22 nemocníc, v ktorých chce ministerstvo zdravotníctva zrušiť akútnu zdravotnú starostlivosť.

Podpredseda Hlasu-SD a člen zdravotníckeho výboru NR SR Richard Raši uviedol, že v liptovskej nemocnici sa ročne vykoná 1 100 chirurgických operácií, vyše 600 úrazovo-chirurgických zákrokov, viac než 1 000 gynekologických operačných zákrokov vrátane cisárskych rezov a ročne sa v nej narodí viac ako 650 detí.

Zdôraznil, že v blízkosti je aj najväčšie lyžiarske stredisko na Slovensku. Upozornil, že mnohé z nemocníc, ktoré chce ministerstvo zrušiť, dostávajú veľké investície z eurofondov, ktoré bude musieť Slovensko vracať.  

Ministerstvo: Podobnú reformu Kalavskej ste podporovali

Ministerstvo zdravotníctva v reakcii opozíciu vyzvalo, aby „prestali vytĺkať politický kapitál z tém, ktorých zámerom je ochrana zdravia a životov ľudí.“

Vyhlásilo, že slovenské zdravotníctvo bolo dlhé roky, aj práve pod vedením zástupcov strany Hlas-SD za predchádzajúcich vlád, zle riadené, výdavky nemocníc presahovali príjmy a objavovala sa nespokojnosť zdravotníkov.

„Pravidlá boli nastavené tak, že namiesto zvyšovania kvality zdravotnej starostlivosti a efektívnosti, bolo na prvom mieste uspokojovanie niekoľkých hráčov, ktorí na zdravotníctve bezohľadne profitovali. Výsledkom je napríklad to, že dôležitý ukazovateľ odvrátiteľných úmrtí je dlhodobo nad priemerom EÚ,“ zdôraznilo ministerstvo zdravotníctva.

Podľa ministerstva je reakcia opozície paradoxná o to viac, že pred dvomi rokmi podporovali podobnú reformu exministerky zdravotníctva Andrey Kalavskej.

Finálna podoba siete nemocníc nie je prijatá

Rezort priblížil, že sa v súčasnosti snaží o reštart zdravotníctva, ktorý predstavuje zmeny a investície. Zároveň zdôraznil, že pre vedenie rezortu je pacient ústredným bodom snaženia za kvalitnú zdravotnú starostlivosť.

„Reforma prinesie lepší manažment pacienta, efektívnejšie využívanie nemocničných lôžok a peňazí, ktoré budú sústredené do oblastí, kde sú najviac potrebné – na efektívnu a kvalitnú liečbu pre pacienta a adekvátne pracovné podmienky pre zdravotníkov,“ vysvetlilo ministerstvo zdravotníctva.

„Reforma prinesie fakt, že lôžka, ktoré pred pandémiou zostávali nevyužité, by sa transformovali v horizonte niekoľkých rokov na základe veľmi presných analýz a dát na iný typ lôžka, s tiež lepším manažmentom pacienta,“ dodalo.

Ministerstvo upozornilo, že rokovania k pripravovanej reforme optimalizácie siete nemocníc naďalej prebiehajú a finálna podoba siete konkrétnych nemocníc zatiaľ nie je záväzne prijatá.

Doplnilo, že zástupcovia ministerstva aktívne navštevujú regióny, pričom rovnako diskutovali aj so zástupcami Žilinského kraja.

„Konkrétne prípady, ktoré sú uvádzané, pravdepodobne vychádzajú z niekoľko mesiacov starého medializovaného materiálu, ktorý bol pracovnou verziou a nie je vôbec v tomto štádiu relevantný,“ uzatvoril rezort zdravotníctva.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko