Na hlavný obsah

Humanitárnu pomoc na Haiti potrebujú viac ako štyri milióny ľudí

Krajina sa zmieta v politickej a ekonomickej kríze.

Humanitárnu pomoc na Haiti potrebujú viac ako štyri milióny ľudí
Na snímke muž stojí pri troskách budovy po zemetrasení na Haiti. Foto: TASR/AP

Po zemetrasení na Haiti z polovice tohto mesiaca potrebujú humanitárnu pomoc vyše štyri milióny ľudí, z toho zhruba polovica sú deti, uviedla v stredu (25. 8.) medzinárodná organizácia Akcia proti hladu (ACF).

Zástupca OSN na Haiti požiadal medzinárodné spoločenstvo, aby tejto karibskej krajine poskytlo na urgentnú humanitárnu pomoc 187 miliónov amerických dolárov (takmer 160 miliónov eur), informovala agentúra Europa Press.

Zemetrasenie o sile 7,2 stupňa zasiahlo najchudobnejší americký štát 14. augusta. Okrem asi 2 200 obetí a 12 000 zranených otrasy zničili na juhozápade krajiny desaťtisíce domov, poškodili cesty a mosty. Podľa ACF prírodná katastrofa poničila tiež zavlažovacie systémy ryžových polí, čo bude znamenať veľké straty na úrode. ACF uviedla, že situácia v postihnutej oblasti je kritická najmä z hľadiska dodávok pitnej vody a hygieny.

„Videli sme ľudí sediacich pri cestách, len tak, bez ničoho, ktorí prišli o všetko,“ uviedol riaditeľ ACF na Haiti Roseval Supreme. „Naše tímy poskytujú okrem iného psychologickú pomoc obetiam aj zdravotníkom,“ dodal.

Okrem potravín, zdravotníckeho materiálu, domácich potrieb, dek, matracov a oblečenia je potrebná najmä pitná voda. Španielsko napríklad poslalo mobilné čističky, ktoré za deň dodajú pitnú vodu asi 4 000 ľuďom.

Humanitárna kríza

Bruno Lemarquis z OSN poďakoval krajinám, ktoré už poslali materiálnu aj finančnú pomoc. Povedal tiež, že obyvatelia Haiti dnes potrebujú viac ako kedykoľvek predtým solidaritu sveta, pretože čelia viacerým krízam zároveň.

Okrem následkov zemetrasenia a následnej tropickej búrky Grace sa jedenásťmiliónový štát dlhodobo vyrovnáva s ekonomickou krízou, politickou nestabilitou a násilím ozbrojených gangov.

Haiti postihlo silné zemetrasenie už v roku 2010, keď zomrelo okolo 300 000 ľudí a 1,5 milióna osôb zostalo bez strechy nad hlavou. V roku 2016 tam hurikán Matthew zabil vyše 800 ľudí a poškodil desaťtisíce domov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet