Na hlavný obsah

Izrael spúšťa očkovanie treťou dávkou vakcíny proti covidu už aj pre ľudí nad 40 rokov

Plne zaočkovaných je cez 5,4 milióna obyvateľov.

Izrael spúšťa očkovanie treťou dávkou vakcíny proti covidu už aj pre ľudí nad 40 rokov
Izraelčania čakajúci v rade na očkovanie. Foto: TASR/AP

Poradný panel izraelskej vlády vo štvrtok (19. 8.) odporučil začať očkovať treťou dávkou vakcíny proti ochoreniu COVID-19 ľudí nad 40 rokov. Doteraz tretiu dávku dostávali v Izraeli ľudia nad 50 rokov. Krajina tak chce obmedziť šírenie vysoko nákazlivého variantu delta a ukončiť súčasnú vlnu nákazy.

V deväťmiliónovom Izraeli sa používa najmä vakcína konzorcia Pfizer/BioNTech a obe dávky tam dostalo cez 5,4 milióna ľudí. Odborníci zvažujú rozšíriť očkovanie treťou dávkou na všetkých, ktorí druhú vakcínu dostali najmenej pred piatimi mesiacmi.

Podľa štúdií, ktorými sa Izrael riadi, s časom ochrana očkovaných proti nákaze klesá, tretia dávka imunitu výrazne posilňuje.

V Izraeli začali očkovať treťou dávkou v auguste najprv ľudí nad 60 rokov a osoby s oslabenou imunitou, potom skupinu rozšírili na občanov nad 50 rokov a teraz hranicu znova posunuli o desať rokov. Svetová zdravotnícka organizácia ale tretiu dávku zatiaľ nepovažuje za potrebnú a tvrdí, že je najprv potrebné zabezpečiť čo najširšie základné zaočkovanie ľudí.

Niektoré izraelské poisťovne majú preočkovanie ľudí nad 40 rokov začať v piatok (20. 8.), iné v nedeľu (22. 8.). Tretiu dávku v Izraeli zatiaľ dostalo 1,2 milióna občanov.

Izrael ohlásil za minulý deň 7 922 nových infikovaných. Z viac ako 145 000 vykonaných testov bolo teda 5,5 percenta pozitívnych. Vo vážnom stave je s covidom hospitalizovaných 599 ľudí. Od začiatku epidémie zomrelo na covid 6 723 ľudí, nakazilo sa vyše 960 000 Izraelčanov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet