Na hlavný obsah

Mal pomôcť ekonomike. Národný depozitár cenných papierov končí

Zlúči sa s pôvodným Centrálnym depozitárom.

Mal pomôcť ekonomike zotaviť sa po veľkej hospodárskej kríze, no nádeje nenaplnil. Národný depozitár cenných papierov vyrábal straty, a preto po rokoch, ako samostatná inštitúcia, zanikne. Vďaka zlúčeniu s pôvodným Centrálnym depozitárom cenných papierov tak budú môcť obchodníci napríklad efektívnejšie narábať s našimi investíciami.

Národný depozitár v každom z posledných piatich rokov vyrobil stratu takmer 2 milióny eur. Aktuálne sa pripravuje presun cenných papierov medzi inštitúciami. Zlúčenie národného a centrálneho depozitára by mohlo byť hotové o niekoľko mesiacov.

Depozitár by sme mohli prirovnať k pomyselnému katastru cenných papierov. Hodnota cenných papierov, ktoré centrálny depozitár eviduje, sa veľkosťou vyrovná celej slovenskej ekonomike.

„Posunuli sme sa do záverečnej fázy. Do konca roka by tá migrácia mala zbehnúť, tak predpokladám, že sa nám to podarí naplniť,“ hovorí Martin Wiedermann, generálny riaditeľ Centrálneho depozitára.

Pre obchodníkov s cennými papiermi, investorov či samotné firmy zjednotenie prinesie úsporu času, ale napríklad aj poplatkov.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko