Na hlavný obsah

Merkelová bude pri poslednej návšteve Ukrajiny hovoriť so Zelenským o Donbase i plynovode

Po Moskve nemecká kancelárka v nedeľu navštívi i Kyjev.

Merkelová bude pri poslednej návšteve Ukrajiny hovoriť so Zelenským o Donbase i plynovode
Nemecká kancelárka Angela Merkelová a ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Foto: TASR/AP

Dva dni po stretnutí s ruským prezidentom Vladimirom Putinom v Moskve navštívi nemecká kancelárka Angela Merkelová v nedeľu (22. 8.) Kyjev. S ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským bude hovoriť o konflikte na východe krajiny i kontroverznom rusko-nemeckom plynovode Nord Stream 2. Informovala o tom agentúra DPA.

Zelenskyj v sobotu (21. 8.) vyjadril nádej, že Merkelová prinesie do Kyjeva správy o ruských „zárukách“, pokiaľ ide o poplatky za tranzit zemného plynu cez Ukrajinu. „Dúfam, že Merkelovej sa podarilo dosiahnuť nejakú dohodu s Putinom,“ povedal pre nemecké médiá.

Kritici takmer dokončeného plynovodu Nord Stream 2, ku ktorým patria viaceré krajiny Európskej únie i Spojené štáty, zdôrazňujú, že obídením ukrajinskej infraštruktúry projekt pripraví krajinu o významné zdroje príjmu a odstráni i jednu z hlavných kontrol voči prípadnej agresii Ruska v regióne, napísala agentúra AFP.

Nemecko s cieľom odvrátiť odpor Spojených štátov súhlasilo, že bude naliehať na Rusko, aby o desať rokov predĺžilo dohodu o tranzite zemného plynu cez Ukrajinu, ktorá má vypršať koncom roka 2024. Merkelová v piatok (20. 8.) v Moskve uviedla, že tento plynovod je ekonomickým projektom zameraným na európsku energetickú bezpečnosť.

Témou bude aj Donbas

Očakáva sa, že kancelárka, ktorá po septembrových voľbách v Nemecku odíde po 16 rokoch z funkcie, sa vyjadrí aj k nedostatočnému pokroku pri realizácii minského mierového plánu pre Donbas. Ten v roku 2015 sprostredkovali Francúzsko a Nemecko.

Merkelová po príchode do Kyjeva okolo poludnia položí veniec k hrobu neznámeho vojaka, aby si pripomenula obete druhej svetovej vojny pri príležitosti 80. výročia napadnutia Sovietskeho zväzu nacistickým Nemeckom. Následne si pri pamätníku na Námestí nezávislosti uctí obete ukrajinskej revolúcie z roku 2014.

Nemecká kancelárka sa so Zelenským stretne v Kyjeve po prvý raz, naposledy ju v ukrajinskej metropole v roku 2018 privítal vtedajší prezident Petro Porošenko.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet