Na hlavný obsah

Pápež v rozhovore povedal, že mu pri júlovej operácii zachránil život zdravotný brat

Reagoval tak na špekulácie o jeho zdravotnom stave.

Pápež v rozhovore povedal, že mu pri júlovej operácii zachránil život zdravotný brat
Na archívnej snímke z 11. júla 2021 pápež František zdraví z balkóna na desiatom poschodí Univerzitnej nemocnice Agostina Gemelliho v Ríme. Foto: TASR/AP

Pápež František v rozhovore pre španielsku rozhlasovú stanicu COPE povedal, že mu pri júlovej operácii hrubého čreva zachránil život ošetrovateľ. V pondelok (30. 8.) o tom informovali agentúry APA a ANSA.

„Zdravotný brat mi zachránil život. Bol to muž s množstvom skúseností… Je to po druhý raz, keď mi zdravotný brat alebo sestra zachránili život… Prvýkrát sa to stalo ešte v roku 1957,“ povedal pápež v rozhovore, ktorý v celej dĺžke odvysielajú v stredu (1. 9.).

František ešte dávnejšie povedal, že v mladosti mu jedna zdravotná sestra zmenila liečbu ťažkého zápalu pľúc, čím zásadne prispela k jeho uzdraveniu.

Osemdesiatštyriročný pontifik v nedeľu 4. júla podstúpil operáciu, pri ktorej mu lekári odobrali časť hrubého čreva. Tesne po zákroku talianske médiá informovali o tom, že úkon sprevádzali komplikácie, čo vtedy Vatikán poprel.

Hlava katolíckej cirkvi bola v rímskej klinike Gemelli celkovo desať dní. Vatikán počas tohto obdobia akékoľvek špekulácie o jeho zlom zdravotnom stave nepotvrdil. V najnovšom rozhovore pápež reagoval aj na špekulácie, podľa ktorých sa pre zdravotné problémy plánuje v blízkej budúcnosti vzdať úradu.

„Keď je pápež chorý, tak sa vždy zdvihne vietor konkláve,“ uviedol František, ktorý narážal na zbor kardinálov, ktorí volia nového pápeža.

Františka v najbližších dňoch a týždňoch čaká pomerne náročný program. V nedeľu 12. septembra bude slúžiť omšu na záver 52. Medzinárodného eucharistického kongresu na Námestí hrdinov v Budapešti. Ešte v ten istý deň odcestuje na Slovensko. Pápež počas svojej štvordňovej návštevy navštívi Bratislavu, Prešov, Košice a Šaštín.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet