Na hlavný obsah

Popularita Bidena prudko klesla, dôveruje mu menej ako polovica Američanov

Je to najmenej, odkedy je hlavou USA.

Popularita Bidena prudko klesla, dôveruje mu menej ako polovica Američanov
Na snímke americký prezident Joe Biden. Foto: TASR/AP

Popularita amerického prezidenta Joea Bidena klesla o sedem percentuálnych bodov a v súčasnosti je najnižšia od jeho nástupu do funkcie. V stredu (18. 8.) o tom informovala agentúra Reuters.

Podľa najnovšieho prieskumu verejnej mienky inštitútu Ipsos vyjadrilo prezidentovi dôveru 46 % dospelých Američanov. Ide o najhorší výsledok od januára, keď sa stal šéfom Bieleho domu.

Príčinou dianie v Afganistane

Bidenova popularita klesla po tom, ako Taliban vstúpil do afganského hlavného mesta Kábul a „vymazal“ dve desaťročia americkej vojenskej prítomnosti v krajine, napísala agentúra Reuters.

Väčšina republikánskych, ale aj demokratických voličov však uviedla, že chaos v Afganistane je dôkazom toho, že USA sa mali stiahnuť z jeho územia už skôr.

Prieskum Ipsosu ďalej ukázal, že 75 % Američanov podporuje rozhodnutie vyslať ďalších vojakov do Kábulu na zabezpečenie hladkého priebehu sťahovania zamestnancov americkej ambasády a afganských tlmočníkov.

Menej ako Bush

Z prieskumu verejnej mienky vyplynulo aj to, že kroky amerického prezidenta Bidena v súčasnosti hodnotia menej pozitívne než kroky exprezidenta Georgea W. Busha, ktorý nariadil inváziu do Afganistanu a v konečnom dôsledku stál na počiatku „márneho úsilia amerických jednotiek v tejto krajine,“ napísala agentúra Reuters.

https://twitter.com/Cavalewis/status/1427739840297279493

Zhruba 44 % respondentov uviedlo, že si myslí, že Biden odviedol v Afganistane dobrú prácu. Pre porovnanie, až 51 % opýtaných ocenilo spôsob, akým viedli vojenské ťaženie v Afganistane jeho predchodcovia – bývalí prezidenti Donald Trump a Barack Obama.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet