Na hlavný obsah

Požiar na juhu Francúzska si vyžiadal prvú obeť, hlásia aj zranených

Tisíce ľudí úrady evakuovali.

Požiar na juhu Francúzska si vyžiadal prvú obeť, hlásia aj zranených
Na ilustračnej snímke hasiči bojujúci s požiarom na juhu Francúzska.

Požiar v oblasti Francúzskej riviéry si vyžiadal prvú obeť. Príčinu smrti osoby, ktorú našli bez známok života v regióne Var, úrady zatiaľ neuviedli. Informovala v stredu (18. 8.) agentúra AFP.

V dôsledku ničivého požiaru sa doteraz ľahko zranilo 22 ľudí, 19 z nich sa nadýchalo dymu. Ľahšie zranenia utrpeli aj piati hasiči.

Stovky hasičov vo Francúzsku už tretí deň bojujú s najhorším tohtoročným lesným požiarom v krajine, ktorý vypukol neďaleko mesta Saint Tropez. Pre rýchlo šíriace sa plamene evakuovali medzičasom tisícky ľudí.

Plamene zničili 5 000 hektárov

Požiar už pohltil približne 5000 hektárov územia v časti departmentu Var ležiacom na juhovýchode Francúzska. Ten je známy svojimi hustým lesmi, vinicami a bohatou faunou. Plamene sa podľa agentúry AFP začali šíriť v prírodnej rezervácii Plaine des Maures v pondelok (16. 8.) večer. Požiar zrejme vypukol neďaleko diaľničného odpočívadla vzdialeného zhruba 30 kilometrov severozápadne od Saint Tropez. Podľa francúzskych úradov zničil polovicu spomínanej rezervácie.

Hovorca hasičov v departmente Franck Gracian informoval, že plamene sa v noci na stredu ďalej nešírili, čo však podľa neho neznamená, že sa požiar podarilo dostať pod kontrolu. „Tak ako v utorok (17. 8.), aj v stredu budeme pokračovať v hasení kritických miest,“ uviedol.

Macron ocenil odvahu hasičov

V oblasti pracuje na uhasení požiaru okolo 1 200 hasičov. Tí sa pokúšajú likvidovať požiar pomocou vysokotlakových hadíc či lietadiel a helikoptér. Pre vysoké teploty a silný vietor, ktoré by mohli šírenie plameňov urýchliť, zo svojich domovov a kempingov evakuovali podľa utorňajšieho vyjadrenia samosprávy približne 7 000 osôb.

Medzi nimi bolo aj približne 1 300 ľudí, ktorí sa nachádzali v kempingu v obci Bormes les Mimosas. Ďalší ľudia museli opustiť dedinu La Garde Freinet, podľa hasičov ale v noci na stredu k ďalším evakuáciám nedošlo.

Podľa francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona sa o tom, ako dopadne boj s týmto prírodným živlom, rozhodne v nadchádzajúcich hodinách. Dodal, že vďaka odvahe zasahujúcich hasičov sa ale podarilo predísť tomu najhoršiemu.

Vlna horúčav zapríčinila v priebehu posledných týždňov lesné požiare aj v ďalších krajinách v oblasti Stredozemného mora vrátane Grécka, Alžírska, Španielska, Talianska a Turecka.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet