Na hlavný obsah

Ruská polícia kontroluje Navaľného priaznivcov v ich bydliskách

Policajti navštívili najmenej 34 ľudí.

Ruská polícia kontroluje Navaľného priaznivcov v ich bydliskách
Na ilustračnej snímke podporovatelia väzneného ruského opozičného lídra Alexeja Navaľného. Foto: SITA/AP

Moskovská polícia od utorkového (17. 8.) večera kontroluje priaznivcov opozičného lídra Alexeja Navaľného v ich bydliskách po tom, čo sa ich adresy dostali na internet do databázy údajov týkajúcich sa Navaľného projektov. Informoval o tom v stredu 18. 8.) spravodajský server Meduza.

Polícia podľa platformy OVD-Info, ktorá v Rusku monitoruje policajné zásahy, zatiaľ týmto spôsobom navštívila najmenej 34 ľudí. Tí sa buď zaregistrovali na dvoch weboch súvisiacich s Navaľného aktivitami, alebo prispeli na jeho organizáciu Fond boja proti korupcii (FBK). V niektorých prípadoch policajti kontrolovaných ľudí vyzvali, aby známeho kritika Kremľa nahlásili za nezákonné nakladanie s osobnými údajmi.

Dopisovateľ opozičného média Novaja Gazeta IľjaAzar uviedol na sociálnej sieti Telegram, že polícia dorazila aj k nemu domov. „Nebol som doma, ale susedom hovorili niečo o osobných údajoch, ktoré sa vraj dostali na internet,“ spresnil.

Navaľnyj je vo väzení, trestajú aj spolupracovníkov

Navaľnyj si odpykáva trest odňatia slobody v dĺžke dva a pol roka za údajnú spreneveru kozmetickej firme Yves Rocher. Sama firma ale poprela, že by utrpela škodu. Opozičný líder pripomína, že bol ho odsúdili v procese, ktorý Európsky súd pre ľudské práva označil za nespravodlivý, za čo mu Rusko už vyplatilo odškodné.

Navaľného vzali do väzby v januári bezprostredne po jeho prílete z Nemecka, kde sa zotavoval z otravy novičokom. Tým ho otrávili uprostred kampane proti vládnej strane Jednotné Rusko. Na začiatku roka sa v krajine konali rozsiahle nepovolené demonštrácie za jeho prepustenie.

Okrem Navaľného ruské súdy trestajú aj jeho spolupracovníkov. Trest obmedzenia osobne slobody dostali spolupracovníčka Ľubov Soboľová i hovorkyňa Kira Jarmyšová, ktoré sa mali dopustiť porušenia hygienických noriem zúčastnením sa na nepovolených zhromaždeniach za oslobodenie Navaľného. Ročnú podmienku za rovnaký čin dostal brat opozičného politika Oleg Navaľnyj.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet