Na hlavný obsah

Samit G7 o Afganistane bude v utorok

Oznámil to britský premiér Boris Johnson.

Samit G7 o Afganistane bude v utorok
Na ilustračnej snímke britský premiér Boris Johnson. Foto: TASR/AP

Virtuálny samit vedúcich predstaviteľov krajín G7 o situácii v Afganistane sa uskutoční v utorok (24. 8.), oznámil britský premiér Boris Johnson v nedeľu (22. 8.), týždeň po tom, čo hnutie Taliban ovládlo väčšinu tejto ázijskej krajiny. Informovala o tom agentúra AFP.

„Je životne dôležité, aby medzinárodné spoločenstvo spolupracovalo s cieľom zaistiť bezpečné evakuácie, predísť humanitárnej kríze a pomôcť afganskému ľudu udržať si pokrok dosiahnutý za posledných 20 rokov,“ napísal Johnson na twitteri.

Spojené kráľovstvo v súčasnosti predsedá skupine G7, ktorá združuje Spojené štáty, Veľkú Britániu, Francúzsko, Nemecko, Taliansko, Kanadu a Japonsko.

Západní spojenci sú terčom rastúcej kritiky za chaotickú situáciu v afganskej metropole Kábul, odkiaľ sa pokúšajú utiecť tisíce Afgancov i cudzincov po tom, čo sa v krajine opäť dostalo k moci hnutie Taliban.

Očakáva sa, že jednou z hlavných tém utorkového rokovania bude aj možné predĺženie evakuačnej operácie, ktorá sa má podľa Spojených štátov skončiť 31. augusta, komentuje AFP.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet