Na hlavný obsah

Senát USA schválil veľký plán investícií do infraštruktúry, základ Bidenovho plánu obnovy

Odporcovia hovoria o veľkom zadlžení.

Senát USA schválil veľký plán investícií do infraštruktúry, základ Bidenovho plánu obnovy
Na snímke americký prezident Joe Biden . Foto: TASR/AP

Americký Senát v stredu (11. 8.) nad ránom najtesnejšou možnou väčšinou schválil nezáväzné rozpočtové opatrenie, ktoré bude slúžiť ako základ pre masívny plán investícií v objeme 3,5 biliónov dolárov presadzovaný prezidentom Joem Bidenom.

Návrh opatrenia teraz poputuje do Snemovne reprezentantov. Demokratov následne čakajú mesiace diskusií o finálnej podobe legislatívneho návrhu tohto investičného balíka, proti ktorému hlasno protestujú opoziční republikáni.

Senát najskôr v utorok (10. 8.) schválil infraštruktúrny investičný plán v hodnote asi bilióna dolárov, na ktorom panovala zhoda medzi demokratmi i radom republikánov. Návrh sa týka tradičnej infraštruktúry, teda výstavby a opráv mostov, železníc, diaľnic alebo aj rozšírenia prístupu k vysokorýchlostnému internetu.

Zákonodarcovia sa následne pustili do prerokúvania ešte väčšieho, ale nezáväzného, rozpočtového opatrenia, ktoré sa demokrati snažia presadiť napriek nesúhlasu opozície.

Investície nepôjdu len do ciest, ale aj do ľudí

Tento návrh sa týka investícií do takzvanej ľudskej infraštruktúry, teda napríklad do štátom plateného vzdelávania, podpory bývania, zdravotnej starostlivosti a boja proti klimatickým zmenám. Nové výdavky podľa návrhu pokryje zvýšenie daní pre bohatých Američanov a veľké podniky.

Po mnohých hodinách hlasovania o desiatkach pozmeňujúcich a doplňujúcich návrhov potom horná kongresová komora opatrenia schválila pomerom hlasov 50 ku 49.

O rozpočtovom opatrení bude teraz hlasovať Snemovňa reprezentantov, ktorá sa podľa agentúry AP zíde asi o dva týždne. Ak návrh schvália, demokrati začnú diskutovať o konkrétnej podobe investičného opatrenia, ktoré musia schváliť ako zákon.

Keďže ale najprv schválili rozpočtové opatrenia, budú môcť využiť osobitné senátne postupy, a vyhnúť sa tak obstrukčným pravidlám hornej kongresovej komory, ktoré by inak znamenali pre návrh demokratov takmer jasný koniec.

Návrh obrovskej investície budú zrejme sprevádzať dlhé debaty

Oba investičné balíky sú súčasťou jedného z hlavných Bidenových predvolebných sľubov, že po pandémii covidu vybuduje americkú ekonomiku „znovu a lepšie“.

O väčšom návrhu presadzovanom samotnými demokratmi sa v najbližších mesiacoch zrejme povedú dlhé diskusie medzi umiernenými demokratmi a takzvaným progresívnym krídlom Demokratickej strany.

Demokrati majú v Senáte najtesnejšiu možnú väčšinu a na presadenie Bidenovho plánu tak potrebujú súčinnosť všetkých svojich senátorov. To však dáva každému z nich možnosť výrazne prehovoriť do konečnej podoby investičného balíka, keďže sa môžu rozhodnúť balík de facto vetovať.

Republikáni už plán nezastavia, musia prehovoriť demokratov

Server Politico podotýka, že republikáni vedia, že sami plán už zastaviť nedokážu. Zameriavajú sa preto teraz predovšetkým na umiernených demokratických senátorov Joea Manchina a Kyrsten Sinemaovú, ktorí už mesiace naznačujú, že s rozsahom a obsahom infraštruktúrneho návrhu úplne nesúhlasia.

Republikáni sa tak Manchina so Sinemaovou budú snažiť presvedčiť, aby vedenie demokratov prinútili k výraznému osekaniu chystaných štátnych výdavkov, píše Politico.

Manchin pritom dnes len niekoľko hodín po schválení rozpočtového opatrenia vyhlásil, že má ohľadom plánu na investície v hodnote 3,5 biliónov dolárov vážne obavy. Vo vyjadrení uviedol, že hoci hlasoval za opatrenie, takto veľké výdavky by mohli mať vážny vplyv na štátny dlh USA a tým na schopnosť Spojených štátov reagovať na ďalšie prípadné krízové situácie.

„Vzhľadom na súčasný stav hospodárskej obnovy je jednoducho nezodpovedné pokračovať vo výdavkoch na úrovni, ktorá lepšie zodpovedá reakcii na veľkú hospodársku krízu alebo veľkú recesiu, než ekonomike, ktorá je na hrane prehriatia,“ dodal Manchin.

Podobným spôsobom sa už skôr verejne vyjadrovala aj Sinemaová. Hovorkyňa Bieleho domu Len Psakiová však pred asi dvoma týždňami vyhlásila, že senátorka s Bidenom v oblasti infraštruktúry súhlasí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet