Na hlavný obsah

Situácia v Afganistane má vplyv na bezpečnosť v Rusku, vyhlásil Putin

Kritizoval tiež Západ za riešenie problému s utečencami.

Situácia v Afganistane má vplyv na bezpečnosť v Rusku, vyhlásil Putin
Ruský prezident Vladimir Putin. Foto: TASR/AP

Konflikt v Afganistane má priamy dopad na bezpečnostnú situáciu v Rusku. Vyhlásil to v nedeľu (22. 8.) podľa ruských tlačových agentúr ruský prezident Vladimir Putin.

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov v nedeľu povedal, že radikálne hnutie Taliban, ktoré minulý týždeň ovládlo takmer celý Afganistan vrátane metropoly Kábul, zatiaľ dodržiava sľub, že zastaví bojové akcie.

Putin rovnako kritizoval predstavu niektorých západných krajín, ktoré chcú poslať utečencov z Afganistanu do susedných stredoázijských štátov blízko Ruska, zatiaľ čo sa im vybavujú víza do Spojených štátov a Európy. Rusko si neželá príchod afganských radikálov, ktorí sa vydávajú za utečencov, povedal šéf Kremľa podľa agentúry RIA Novosti.

https://twitter.com/rianru/status/1429399148596539392

Putin sa obáva príchodu radikálov

„Znamená to, že títo ľudia môžu prísť bez víz k našim susedom, zatiaľ čo oni sami (Západ) sa ich bez víz nechcú ujať?“ citovala prezidenta agentúra TASS. „Prečo tu je taký ponižujúci prístup k riešeniu problému?“ povedal šéf Kremľa pri zasadnutí vedenia vládnucej strany Jednotné Rusko.

Agentúra Reuters minulý týždeň uviedla, že USA tajne rokovali s viacerými krajinami v zúfalej snahe dohodnúť sa s nimi na dočasnom ubytovaní ohrozených Afgancov, ktorí pracovali pre americkú vládu.

Putin takisto povedal, že Rusko, ktoré umožňuje bezvízové cestovanie obyvateľom postsovietskych stredoázijských krajín, to odmieta. „Nechceme, aby sa tu ukazovali radikáli pod krytím utečencov,“ povedal šéf Kremľa.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet