Na hlavný obsah

Slovensko v júli zaznamenalo 1 234 prípadov koronavírusu, 30 % bolo zo zahraničia

Pri necelých 14 % išlo o plne zaočkované osoby.

Slovensko v júli zaznamenalo 1 234 prípadov koronavírusu, 30 % bolo zo zahraničia
Na snímke testovanie na prítomnosť ochorenia COVID-19. Foto: TASR/AP

Na Slovensku za júl zaznamenali dovedna 1 234 pozitívne testovaných na koronavírus. V porovnaní s predchádzajúcim mesiacom ide o 65-percentný pokles, keď zaevidovali 3 201 prípadov. Uviedla to epidemiologička Mária Avdičová z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici.

Z toho 170 prípadov sa prejavilo u plne zaočkovaných osôb. „To je 13,8 percenta, čo je pri výskyte delta variantu veľmi dobré číslo,“ hovorí Avdičová.

Epidemiologička upozorňuje, že v posledných troch týždňoch došlo k miernemu zvýšeniu ochorení aj reprodukčného čísla.

„Situáciu ovplyvní najmä správanie sa ľudí, dodržiavanie v súčasnosti platných opatrení, nevyhýbanie sa izolácii po príchode zo zahraničia a jej striktné dodržiavanie, a najmä zvyšovanie proporcie zaočkovaných,“ uvádza odborníčka.

Najviac rozšírený bol covid vo vekovej kategórii od 15 do 24 rokov. Naopak, u ľudí starších ako 65 rokov hlásia len 12 prípadov.

Až 320 prípadov, teda 26 percent z celkového počtu, zaznamenali úrady v Bratislavskom kraji. Druhý najvyšší prírastok bol v Košickom kraji – 224 prípadov (18 %).

Epidemiologička upresnila, že až 30 % z celkového počtu pozitívnych prípadov bolo importovaných zo zahraničia (368). Dohromady si ochorenie COVID-19 dovolenkári priniesli z 23 krajín, a to najmä zo Španielska, Chorvátska, Spojeného kráľovstva či Českej republiky.

Mutáciu delta testy odhalili v 197 prípadoch, pričom 126 z nich bolo importovaných práve zo zahraničia. V 20 prípadoch došlo ku kontaktu s importovanou infekciou, zatiaľ čo pri zvyšku bola cestovateľská anamnéza negatívna.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko