Na hlavný obsah

Spoluzakladateľ Talibanu je v Kábule, bude rokovať o novej vláde

Nasledoval viacerých popredných predstaviteľov hnutia.

Spoluzakladateľ Talibanu je v Kábule, bude rokovať o novej vláde
Na archívnej snímke spoluzakladateľ Talibanu Abdal Ghaní Barádar. Foto: TASR/AP

Spoluzakladateľ Talibanu Abdal Ghaní Barádar pricestoval v sobotu (21. 8.) do Kábulu, aby rokoval o vytvorení novej „inkluzívnej“ vlády v Afganistane.

Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na oznámenie nemenovaného predstaviteľa hnutia. Barádara mnohí považujú za možného nového vodcu Afganistanu.

V ostatných dňoch sa v afganskom hlavnom meste objavili aj ďalší poprední činitelia Talibanu, medzi nimi napríklad jeden zo Spojenými štátmi najhľadanejších teroristov Chalíl Hakkání. Na jeho hlavu vypísali Spojené štáty odmenu päť miliónov dolárov.

Protalibanské sociálne médiá ukázali stretnutie Hakkáního s Gulbuddínom Hekmatjárom, neslávne známym z brutálnej občianskej vojny v 90. rokoch. Hekmatjár si však svoj vplyv na afganskej politickej scéne udržal až doposiaľ.

Viedol aj rokovania s Američanmi

Nemenovaný vysokopostavený činiteľ Talibanu agentúre AFP povedal, že Barádar sa stretne s vodcami džihádistov i s politikmi s cieľom rokovať o vytvorení inkluzívnej vlády.

Barádar prišiel do Afganistanu v utorok (17. 8.) z Kataru a symbolicky pristál v druhom najväčšom afganskom meste Kandahár, ktoré sa považuje za akési „duchovné“ rodisko hnutia Talibanu.

Už niekoľko hodín po jeho návrate radikáli vyhlásili, že úloha ich hnutia bude teraz iná, než bola predtým.

Barádar stál v Katare na čele politického úradu Talibanu a viedol odtiaľ aj rokovania s Američanmi, ktoré nakoniec viedli k stiahnutiu zahraničných jednotiek z Afganistanu. Bol aj súčasťou mierových rozhovorov s afganskou vládou, ktoré sa však skončili bez úspechu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet