Na hlavný obsah

Taliban má na ovládaných územiach obmedzovať práva žien, oznámil Guterres

Boje v Afganistane majú už vyše 1 000 zranených či zabitých.

Taliban má na ovládaných územiach obmedzovať práva žien, oznámil Guterres
Generálny tajomník OSN António Guterres. Foto: TASR/AP

Generálny tajomník OSN António Guterres v piatok v New Yorku informoval, že sa objavili „desivé“ správy, že fundamentalistické hnutie Taliban už na dobytých územiach zaviedlo prísne obmedzenia práv žien a dievčat.

Podobný prístup má Taliban aj k novinárom, poznamenal Guterres podľa agentúry AFP.

Guterres konštatoval, že situácia v Afganistane sa zhoršuje a vymyká sa spod kontroly. Dodal, že len minulý mesiac si boje vyžiadali viac ako 1 000 zabitých alebo zranených ľudí a ďalších 241 000 ich bolo nútených opustiť svoje domovy.

Generálny tajomník OSN tiež poznamenal, že nemocnice v Afganistane sú preplnené, potravín a liekov začína byť nedostatok, ničia sa mosty, cesty, školy a nemocnice.

„Afganistan už zažil generácie konfliktov, ale teraz je na pokraji ďalšej chaotickej a strašnej kapitoly vo svojej histórii. Je to neuveriteľná tragédia pre ľudí, ktorí prežili toľko utrpenia,“ dodal Guterres.

Naliehal tiež na Taliban, aby zastavil svoju vojenskú ofenzívu a rokoval o odvrátení občianskej vojny.

Svetové spoločenstvo by podľa Guterresa malo Talibanu vyslať jasný signál, že uchopenie moci v Afganistane vojenskými prostriedkami je neprípustné.

Podľa agentúry TASS tiež varoval, že ak by k tejto situácii predsa len došlo, mala by za následok dlhú občiansku vojnu alebo úplnú izoláciu Afganistanu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet