Na hlavný obsah

USA začnú podávať tretiu dávku ľuďom po transplantáciách a s oslabenou imunitou

Rozhodnutie sa dotkne ľudí s rakovinou i inými ochoreniami.

USA začnú podávať tretiu dávku ľuďom po transplantáciách a s oslabenou imunitou
Vchod do vakcinačného centra na Manhattane v New Yorku. Foto: TASR/AP

Americkí regulátori v piatok (13. 8.) schválili podanie tretej posilňujúcej dávky vakcíny proti covidu osobám po transplantácii a ďalším ľuďom s vážne oslabenou imunitou.

Všetci ostatní, ktorí boli plne zaočkovaní, v tejto chvíli tretiu dávku vakcíny potrebovať nebudú, uviedol americký Úrad pre kontrolu potravín a liečiv (FDA).

Oznámenie FDA sprístupní tretiu dávku vakcíny Pfizer/BioNTech a Moderna miliónom Američanov.

„Tento krok má zabezpečiť, že naši najzraniteľnejší budú lepšie chránení proti ochoreniu COVID-19,“ uviedla pred oznámením FDA riaditeľka amerického Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb Rochelle Walenskyová.

Rozhodnutie FDA sa podľa agentúry AP týka asi troch percent dospelých Američanov, ktorí patria k tejto rizikovej skupine. Podanie tretej dávky širokej verejnosti USA zatiaľ neschválili.

Rovnaký krok vo Francúzsku aj v Izraeli

Ponúknuť tretiu dávku vakcíny ľuďom so zníženou imunitou sa už rozhodlo viacero ďalších krajín vrátane Francúzska a Izraela, ktorý preočkovanie ponúka tiež ľuďom starším ako 60 rokov.

Svetová zdravotnícka organizácia naopak minulý týždeň vyzvala na pozastavenie preočkovávania treťou dávkou s tým, že prednosť by malo mať očkovanie v chudobnejších krajinách.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet