Na hlavný obsah

Virológ odporúča schválenie podávania tretej dávky vakcíny čo najskôr, Lengvarský reaguje

Rezort zdravotníctva pripravuje veľkú štúdiu.

Virológ odporúča schválenie podávania tretej dávky vakcíny čo najskôr, Lengvarský reaguje
Na snímke zľava virológ Boris Klempa a minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nom. OĽANO). Foto: TASR, koláž: RTVS

„Podávanie tretej dávky vakcíny proti ochoreniu COVID-19 by malo byť schválené čo najskôr. Skôr, než bude neskoro.“ Povedal to virológ Boris Klempa z Virologického ústavu Biomedicínskeho centra Slovenskej akadémie vied (SAV) a nositeľ ceny Vedec roka SR 2020 v kategórii inovátor roka.

Nie pre všetkých

Očkovaný by podľa jeho slov nemal byť automaticky každý. Za správne považuje to, aby sa tretia dávka vakcíny podávala na základe rozhodnutia lekára imunitne oslabeným alebo z iných dôvodov vysoko rizikovým jedincom. Myslí si, že u imunitne kompetentných osôb, aspoň nateraz, nie je tretia dávka nevyhnutná.

„Neviem si predstaviť, ako niekto vyvíja vakcínu, ktorú by bolo treba zaočkovať raz za desať rokov, zatiaľ čo niekto iný by vyvíjal vakcínu, ktorú treba preočkovať každé tri roky.

Predpokladám, že všetci sa pokúšajú o vývoj vakcíny s čo najdlhšou dobou účinnosti. O potrebe preočkovania až následne rozhodujú reálne skúsenosti z praktického života,“ uviedol.

Je to v hre

Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nom. OĽANO) v utorok (24. 8.) uviedol, že tretia dávka očkovania je stále v hre a jej podanie bude záležať od štúdií, ktoré sa aktuálne realizujú.

Rezort zdravotníctva tiež pripravuje veľkú štúdiu, ktorá má priniesť informácie o stave imunity v rôznych skupinách obyvateľstva na území Slovenska. „Pracuje sa na tom a niekedy v septembri by to malo byť spustené,“ spresnil minister.

Na štúdii by sa mala zúčastniť reprezentatívna vzorka obyvateľstva rôzneho veku, pohlavia či regiónu. Jej cieľom bude zistiť, ako je skupina zaočkovaných, neočkovaných či tých, ktorí ochorenie prekonali, chránená pred ochorením COVID-19.

Zisťovanie imunity potom podľa Lengvarského pomôže pri správnejšom nastavovaní opatrení.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko