Na hlavný obsah

Von der Leyenová hovorí o morálnej povinnosti voči Afgancom v núdzi, Johnson žiada bezpečnú evakuáciu

Je to priorita G7, tvrdí Michel.

Von der Leyenová hovorí o morálnej povinnosti voči Afgancom v núdzi, Johnson žiada bezpečnú evakuáciu
Predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová hovorí počas tlačovej konferencie po virtuálnom summite vedúcich predstaviteľov krajín G7 o situácii v Afganistane. Foto: TASR/AP

Morálnou povinnosťou medzinárodného spoločenstva je pomôcť Afgancom, ktorí sú v núdzi. Povedala to predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová po skončení utorkového (24. 8.) virtuálneho samitu lídrov skupiny G7.

Situáciu v Afganistane pritom označila za tragédiou pre miestnych obyvateľov a veľkým neúspechom pre medzinárodné spoločenstvo.

Zabezpečenie do skončenia misie

Predseda Európskej rady Charles Michel dodal, že prioritou G7 je bezpečná evakuácia ľudí z afganského Kábulu. Európski lídri podľa neho naliehali na amerického prezidenta Joea Bidena, aby armáda USA zabezpečila letisko v Kábule až dovtedy, kým sa neskončí evakuačná misia.

„Naši americkí priatelia musia zabezpečiť letisko na tak dlho, ako bude potrebné na dokončenie operácií a zároveň musia zabezpečiť spravodlivý prístup na letisko pre všetkých štátnych príslušníkov oprávnených na evakuáciu,“ povedal Michel.

Skupinu najvyspelejších krajín sveta tvoria Británia, Francúzsko, Japonsko, Kanada, Nemecko, Taliansko a USA. Británia, v súčasnosti zastáva rotujúce predsedníctvo v G7.

Johnson hovorí aj o období po 31. auguste

Britský premiér Boris Johnson, ktorý zvolal mimoriadne rokovanie, povedal, že skupina G7 sa dohodla na pláne spolupráce s Talibanom. Predseda britskej vlády dodal, že Taliban musí do 31. augusta, ale aj po tomto dátume, zaručiť bezpečný odchod z krajiny tým, ktorí chcú odísť.

„Situácia na letisku sa nezlepšuje, je problém tam zabezpečiť poriadok. Sú to trýznivé scény pre tých, ktorí sa pokúšajú odtiaľ dostať. A je to ťažké aj pre britskú armádu. Dohodli sme sa na spoločnom prístupe k riešeniu evakuácie, ale aj na spôsobe, akým sa chystáme spolupracovať s Talibanom,“ povedal Boris Johnson.

Dodal, že Londýn už evakuoval z Kábulu 9 000 osôb a plánuje zabezpečiť, aby ďalší Afganci mohli krajinu opustiť aj po 31. auguste.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet