Na hlavný obsah

Ženám prídu pozvánky, rezort zdravotníctva spustil skríning rakoviny krčka maternice

Ochoreniu sa dá predísť.

Ženám prídu pozvánky, rezort zdravotníctva spustil skríning rakoviny krčka maternice
Vakcína proti infekčnej rakovine krčka maternice. Foto: TASR

Na Slovensku každoročne ochorie na rakovinu krčka maternice približne 600 žien. Najčastejšie sa vyskytuje vo veku okolo 45 rokov, je však ľahko diagnostikovateľná a v skorom štádiu efektívne liečiteľná. Ministerstvo zdravotníctva preto spúšťa skríning karcinómu krčka maternice a zdravotné poisťovne pozvú ženy na preventívne prehliadky listom. Informoval o tom v pondelok (16. 8.) minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nom. OĽANO).

„Pozvané ženy by sa mali s pozvánkou dostaviť ku svojmu gynekológovi do pol roka. Ak žena nemá svojho gynekológa, môže si vybrať a objednať sa v ktorejkoľvek ambulancii vo svojom okolí. Skríningový program, ktorý dokáže aktívne zachytiť predrakovinové stavy a skoré štádiá rakoviny krčka maternice, môže zachrániť zdravie, životy našich blízkych, žien, matiek, sestier, dcér, partneriek či priateliek,“ vysvetlil Lengvarský.

Už od júla 2021 začínajú ženy vo veku 23 – 64 rokov postupne dostávať poštou od svojej zdravotnej poisťovne pozvánku na bezplatnú preventívnu gynekologickú prehliadku, ktorej súčasťou je skríningové cytologické vyšetrenie krčka maternice.

„Skríning predchádza zbytočným úmrtiam, keďže rakovina krčka maternice je ochorenie, ktoré sa vyvíja pomaly, pri pravidelných kontrolách sa dá zachytiť včas a dá sa veľmi úspešne liečiť,“ zdôraznil doktor Oliver Sadovský, ktorý sa zaslúžil o presadenie celoplošného populačného skríningu karcinómu krčka maternice na Slovensku.

Odborníci upozorňujú na to, že rakovina krčka maternice v prvých štádiách nebolí a nemá žiadne vonkajšie symptómy. Sádovský dodal, že proti ochoreniu sa dá chrániť aj očkovaním proti vírusu HPV, ktorý spôsobuje chorobu.

„Je dôležité urobiť všetko pre to, aby sa zvýšilo povedomie žien o možnosti účinnej prevencie, keďže v súčasnosti pravidelné gynekologické vyšetrenie absolvuje iba približne 30% žien,“ upozornila riaditeľka Národného onkologického inštitútu Mária Rečková.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko