Na hlavný obsah

Agrorezort predstavil dotazník. Poľnohospodárom chce zjednodušiť čerpanie eurofondov

Podmienky nastaví na základe získaných dát.

Agrorezort predstavil dotazník. Poľnohospodárom chce zjednodušiť čerpanie eurofondov
Na ilustračnej snímke jarné práce na poli. Foto: TASR

Ministerstvo pôdohospodárstva v spolupráci s Národným poľnohospodárskym a potravinárskym centrom (NPPC) oznámilo v pondelok (27. 9.) spustenie elektronického dotazníka pod názvom Prieskum záujmu o poľnohospodársku techniku a o realizáciu poľnohospodárskych stavieb.

Priblížilo, že jeho cieľom bude čo najpresnejšie zistiť, na čo chcú slovenskí poľnohospodári využiť investičnú podporu z eurofondov. Na základe získaných dát a údajov potom agrorezort nastaví podmienky na čerpanie prostriedkov z fondov Európskej únie.

„Aby sme dosiahli čo najvyšší efekt pri čerpaní eurofondov, chceme vedieť, čo  potrebujú. Chcem požiadať všetkých poľnohospodárov, ktorí majú záujem o akýkoľvek druh investície – nákup traktora, inej techniky alebo rekonštrukciu či výstavbu hospodárskych budov, aby vyplnili dotazník,“ uviedol šéf rezortu Samuel Vlčan (nom. OĽANO) s tým, že ministerstvo nastaví podmienky tak, aby ich vedeli čerpať čo najrýchlejšie na to, čo potrebujú.

Záujemcovia sa musia najprv zaregistrovať na webe a vyplniť požadované údaje. Po úspešnom vyplnení, uložení a o odoslaní dotazníka dostane registrovaný subjekt potvrdzujúci email. Vyplnený dotazník je potrebné odoslať najneskôr do 8. októbra 2021.

„Naším cieľom je na základe získaných údajov nastaviť cenové limity na nákup najčastejšie uvádzanej techniky alebo výstavby hospodárskych zariadení a budov. Tým sa celý proces nákupu pre žiadateľov zrýchli a zároveň povedie k efektívnejšiemu a transparentnejšiemu čerpaniu podpôr z európskych zdrojov. 

Vďaka získaným dátam budeme vedieť presne zadefinovať finančné stropy na najčastejšie požadované investície a vyhneme sa tak manipuláciám a podvodom pri verejných obstarávaniach,“ dodal Vlčan.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika