Na hlavný obsah

Amnesty International obvinila výrobcov vakcín z nespravodlivého rozdeľovania

So svetom nechcú zdieľať svoje technológie.

Amnesty International obvinila výrobcov vakcín z nespravodlivého rozdeľovania
Na snímke prázdne liekovky, ktoré obsahovali vakcíny proti ochoreniu COVID-19. Foto: TASR/AP

Šiesti najvýznamnejší výrobcovia vakcín proti ochoreniu COVID-19 prispievajú k bezprecedentnej ľudskoprávnej kríze, pretože sa odmietajú vzdať práv na duševné vlastníctvo a nechcú so svetom zdieľať svoje technológie a znalosti. Uvádza to vo svojej stredajšej (22. 9.) správe organizácia na ochranu ľudských práv Amnesty International (AI).

Spoločnosti AstraZeneca, Pfizer, BioNTech, Johnson & Johnson, Moderna a Novavax podľa AI dávajú pred spravodlivou distribúciou prednosť obchodovaniu v prospech bohatých štátov.

Neplnia záväzky v oblasti ľudských práv

„Očkovanie celého sveta je našou jedinou cestou z tejto krízy,“ povedala generálna tajomníčka AI Agnès Callamardová. „V tomto čase by sme mali ako hrdinov oslavovať spoločnosti, ktoré tak rýchlo vynašli vakcíny. Veľké farmaceutické firmy namiesto toho zámerným blokovaním zdieľania vedomostí a konaním v prospech bohatších štátov vytvorili úplne predvídateľný a úplne zničujúci nedostatok vakcín pre mnohých ďalších. K ich hanbe a nášmu kolektívnemu smútku,“ vyhlásila Callamardová.

Organizácia v správe uviedla, že preskúmala ľudskoprávnu politiku každej spoločnosti, ceny vakcín, záznamy o duševnom vlastníctve, zdieľanie vedomostí a technológií, spravodlivé prideľovanie dostupných dávok a transparentnosť. Zistila, že každá zo šiestich firiem v rôznej miere neplní svoje záväzky v oblasti ľudských práv.

„Z 5,76 miliárd dávok podaných po celom svete sa mizerných 0,3 percenta dostalo do krajín s nízkymi príjmami. Viac ako 79 percent do krajín so stredne vysokými a vysokými príjmami,“ uvádza správa.

V nízkopríjmových krajinách dostalo vakcínu menej ako 1 % ľudí

Podľa AI je v nízkopríjmových krajinách zaočkovaných menej ako jedno percento obyvateľov, zatiaľ čo v bohatých krajinách vyše 55 percent. V chudobnejších štátoch často nie sú plne zaočkovaní ani zdravotníci, dodala organizácia.

Niektoré z hodnotených spoločností pokračovali v zásobovaní štátov o ktorých je známe, že hromadia vakcíny napriek výzvam na uprednostnenie spolupráce s programom COVAX, uviedla AI v správe. Podľa organizácie navyše odmietli podporiť medzinárodné iniciatívy za zdieľanie vedomostí a technológií.

„Dnes zostáva 100 dní do konca roka. Vyzývame štáty a farmaceutické spoločnosti, aby drasticky zmenili kurz a urobili všetko potrebné na dodanie dvoch miliárd vakcín do nízkopríjmových krajín. Nikto by nemal tráviť ďalší rok v trápení a strachu,“ vyhlásila Callamardová.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet