Na hlavný obsah

Bývalú francúzsku ministerku obvinili pre to, ako riešila pandémiu covidu

Ide o jeden z prvých prípadov obvinenia verejného činiteľa pre covid.

Bývalú francúzsku ministerku obvinili pre to, ako riešila pandémiu covidu
Na snímke bývalá francúzska ministerka zdravotníctva Agnes Buzynová. Foto: TASR/AP

Bývalú francúzsku ministerku zdravotníctva Agnès Buzynovú v piatok (10. 9.) formálne obvinili pre spôsob, akým v čase výkonu funkcie riešila epidémiu covidu. Informovala o tom agentúra AFP.

Podľa agentúry Reuters ide o jeden z prvých prípadov na svete, keď sa musí vedúci činiteľ právne zodpovedať za svoje činy v súvislosti s koronavírusovou nákazou.

Žalobca Republikánskeho súdneho dvora (CJR), ktorý reakciu vysokých vládnych predstaviteľov na pandémiu covidu vyšetruje, uviedol, že Buzynovú obvinili z „ohrozenia životov ďalších osôb“, nie však z druhého možného trestného činu, ktorým bolo „nezabránenie pohrome“.

Buzynová stála na čele francúzskeho ministerstva zdravotníctva od mája 2017 do 16. februára 2020, pričom deň pred jej demisiou oznámilo Francúzsko prvú obeť covidu. Dôvodom rezignácie Buzynovej bola kandidatúra na starostku Paríža, ktorou sa nestala. Od tohto januára pôsobí vo vedení Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO).

Po nákaze koronavírusom zomrelo v 67-miliónovom Francúzsku od začiatku pandémie najmenej 115 000 ľudí. CJR má vo francúzskom systéme ako jediný právomoc vyšetrovať politikov za kroky vykonané v čase výkonu ich funkcie

Doteraz dostal zhruba 14 500 sťažností súvisiacich s krokmi politikov v čase pandémie. Týkajú sa okrem iného nedostatočnej pripravenosti na príchod pandémie, ktorá sa prejavila v nedostatku ochranných pomôcok v prvých mesiacoch minulého roka.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet