Na hlavný obsah

Bývalý takáčovec už sedí za mrežami

Súd sa obával jeho úteku a pokračovania v trestnej činnosti.

Bývalý takáčovec už sedí za mrežami
Matej Zeman počas hlavného pojednávania s bývalým špeciálnym prokurátorom Dušanom Kováčikom na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku. Foto: TASR

Bývalý mafián a kľúčový svedok z viacerých káuz Matej Zeman je za mrežami. Do väzby ho v piatok (10. 9.) poslal Špecializovaný trestný súd (ŠTS) v Pezinku pre obavu z pokračovania v trestnej činnosti a opätovného úteku.

Od začiatku leta sa totiž ukrýval v Chorvátsku, kde dokonca požiadal o politický azyl. Elitní policajti Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) ho zadržali v piatok ráno na slovensko-maďarských hraniciach. Väzobne stíhať ho chcú pre údajné vydieranie a podplácanie, známym sa ale stal pre údajné krivé výpovede vo veľkých kauzách, ktoré vyšetruje policajná inšpekcia.

Na Zemana vydali dva rôzne súdy dva rôzne zatykače. NAKA ho zadržala v piatok ráno, už o niekoľko hodín ho sudca poslal do väzby. „Dôvodom väzby je obava z možného úteku a z pokračovania v trestnej činnosti, teda úteková a preventívna väzba,“ vysvetlila hovorkyňa ŠTS Katarína Kudjaková pre Rádiožurnál na Rádiu Slovensko.

Zeman podal proti rozhodnutiu sťažnosť a posledné slovo tak bude mať Najvyšší súd. Obvinenia súvisia s činnosťou zločineckej skupiny takáčovcov. „Skutky, ktoré sa mu kladú za vinu sú v podstate dva obzvlášť závažné zločiny vydierania, prečin podplácania a trestný čin založenia a podporovania zločineckej skupiny,“ priblížil prokurátor Matúš Harkabus.

Ešte v lete Zemana, prezývaného Zemák, obvinila aj inšpekcia z údajnej krivej výpovede v spolupráci s niektorými vyšetrovateľmi a operatívcami NAKA. Takzvaným kajúcnikom je vo viacerých mediálne známych kauzách.

Krivo svedčiť ho vraj naviedol ďalší spolupracujúci obvinený podnikateľ Peter Petrov. V uznesení o vznesení obvinenia sa nachádzajú aj prepisy jeho telefonátov. „Ja som im dohodol Zemáka, aby vypovedal proti Makóovi. Ja som dohodol to, že zosúladili výpovede Csabu Dömötöra so Zemákom, aby im sedeli,“ uvádza sa v ňom.

Aj Petrov bol ešte pred niekoľkými týždňami na úteku. Podľa bratislavskej prokuratúry ušli počas pozastaveného zásahu policajnej inšpekcie. Zeman to však odmieta.

Jeho obhajkyňa Ivana Štefanková vysvetlila, prečo sa jej klient nakoniec vrátil na Slovensko. „Boli tam dôvody jednak tie, že čo má vznesené obvinenia na Úrade inšpekčnej služby, tak tam už vyše dvoch mesiacov neboli robené žiadne úkony vo vzťahu k môjmu klientovi, už to trvalo dlho. A jednak aj nejaké rodinné okolnosti.

Petrov aj Zeman obvinenia z krivej výpovede odmietajú. Ďalší kajúcnik Csaba Dömötör sa, naopak, priznal a súd ho už aj odsúdil na podmienečný trest.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko